Το δώρο του Διονύσου. Μυθολογία του κρασιού στην κεντρική Ιταλία (Molise) και τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία)

13 Ιουλ 2011 - 30 Σεπ 2012

Η έκθεση ήταν συνδιοργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Molise.

Ο Διόνυσος, από τους παλαιότερους θεούς του ελληνικού πανθέου, με ρίζες στη μυκηναϊκή εποχή, «ενσαρκώνει» την αμφισημία, την υπέρβαση των ορίων και τη σύζευξη των διαφορών. Είναι ο θεός που προκαλεί χαρά, ευθυμία αλλά και φόβο, παραφροσύνη και χάος. Γύρω από τους δικούς του συμβολισμούς περιδινίζονται οι πολλαπλές εκφάνσεις του ίδιου του ελληνικού πολιτισμού: η ευφορία με την υπερβολή, η ευπροσήγορη διάθεση με την εκστατική μανία, η ζωή με τον θάνατο.O Διόνυσος συνδέεται, επίσης, με τον οίνο και την άμπελο και μέσω αυτών με ποικίλες όψεις του μεσογειακού πολιτισμού, όπως η θρησκεία, το συμπόσιο, το θέατρο, ο πόλεμος, οι ταφικές τελετουργίες, η οικονομία και το εμπόριο.

Η έκθεση, αφιερωμένη στον Διόνυσο και το δώρο του, το κρασί, παρουσιάζει ελάχιστα μόνο στιγμιότυπα της πολύπτυχης αυτής ιστορίας. Αρχαιότητες από τη σημαντική αρχαιολογικά περιοχή του Molise στην κεντρική Ιταλία και από τη Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα «συνδιαλέγονται» και εικονοποιούν τη μυθολογία του κρασιού στην αρχαία Μεσόγειο.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από επιστημονικό κατάλογο.