Τα εκθέματα του ΑΜΘ ταξιδεύουν στο εξωτερικό

31 May 2022

Végétal - L’ École de la Beauté / Végétal - The School of Beauty
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουνίου 2022 - 4 Σεπτεμβρίου 2022, Palais des Beaux-Arts, Paris

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε μια σημαντική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας που επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία της φύσης, ως αστείρευτης πηγής έμπνευσης για τους δημιουργούς όλων των λαών και των εποχών.

Το αριστουργηματικό χρυσό μακεδονικό στεφάνι μυρτιάς από τάφο του νεκροταφείου Δερβενίου, το οποίο αποτυπώνει με καλλιτεχνική ευαισθησία και υψηλή τεχνική αρτιότητα τον φυτικό κόσμο, αντιπροσωπεύει την πολύ μεγάλη καλλιτεχνική παραγωγή της αρχαιότητας που εμπνέεται από τη φύση και την αισθητική δύναμή της.

Η έκθεση, που για πρώτη φορά συγκεντρώνει μαζί περισσότερα από 360 σημαντικά αντικείμενα από 70 μουσεία, πολιτιστικούς και επιστημονικούς οργανισμούς και οίκους κοσμημάτων διατρέχει μια περίοδο 7.000 χρόνων. Με μια ποικιλία αντικειμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες των γραφικών και διακοσμητικών τεχνών, δείγματα βοτανικών συλλογών και ιστορικά κοσμήματα υψηλής τεχνικής, δημιουργεί συνδέσεις ανάμεσα στην επιστήμη και την καλλιτεχνική δημιουργία οικοδομώντας έναν διάλογο μεταξύ τους.

Παράλληλα, ο χώρος της έκθεσης, το Palais des Beaux-Arts της ιστορικής École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού θα γίνει ένα εργαστήρι τέχνης, καθώς θα λειτουργήσει κατά το διάστημα της παρουσίασης ως χώρος συνομιλίας ανάμεσα στα εκθέματα και στις συλλογές της Σχολής, αλλά και ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας από ομάδες καταξιωμένων και νέων καλλιτεχνών, μαθητών και καθηγητών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Palais des Beaux-Arts: https://www.beauxartsparis.fr/en/exposition-simple/vegetal-lecole-de-la-beaute