e-ΣΚΑΠΑΝΗ

28 Φεβ 2020

e-ΣΚΑΠΑΝΗ
Η Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλέριου: Αναβιώνοντας μια λαμπρή ιστορική περίοδο της πόλης, με οδηγούς τη διεπιστημονική έρευνα και τις τεχνολογίες αιχμής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Αξιοποιώντας τις πρόσφατες εξελίξεις στους τομείς της 3Δ καταγραφής και της εικονικής πραγματικότητας, το έργο e-ΣΚΑΠΑΝΗ έχει στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τη διάγνωση, τη συντήρηση, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη μνημείων και αντικειμένων του Γαλεριανού Συγκροτήματος, του εμβληματικότερου μνημειακού συνόλου της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει μνημεία όπως η Ροτόντα, η θριαμβική Αψίδα και η πλατεία Ιπποδρομίου, καθώς και την εικονική σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης και των θησαυρών του με το Συγκρότημα.

Τα εργαλεία του e-ΣΚΑΠΑΝΗ θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα πολύ-επίπεδη βιωματική πολιτιστική εμπειρία που θα αναδεικνύει δύο διαφορετικές διαστάσεις του πολιτισμού, την ιστορική-βιωματική και την επιστημονική-αρχαιολογική, μέσω πολιτιστικών περιπάτων στην πόλη. Η εμπειρία περιήγησης στο Συγκρότημα και της επίσκεψης στο Μουσείο θα εμπλουτιστούν με στοιχεία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας που θα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα «ζωντανό» εικονικό παρελθόν, όπου τα κτίρια του Συγκροτήματος, τα αντικείμενα του Μουσείου και οι άνθρωποι της εποχής θα αναπαρίστανται και θα εμπλέκονται σε ρεαλιστικές σκηνές της καθημερινότητας της ύστερης αρχαιότητας, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για το ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Επιπλέον, οι πολιτιστικοί περίπατοι θα αναδείξουν και την επιστημονική διάσταση που σχετίζεται με τη διάγνωση, τη συντήρηση και την τεκμηρίωση των κτισμάτων και ευρημάτων του Συγκροτήματος. Αυτό θα συμβεί μέσω επιδεικτικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να βιώνουν την εμπειρία των συντηρητών μέσω εικονικής πραγματικότητας, αλλά και μέσω πραγματικής χρήσης ψηφιακά κατασκευασμένων αντικειμένων, αντιγράφων πρωτοτύπων του Μουσείου. Οι πολιτιστικοί περίπατοι θα υποστηρίζονται από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Τα εργαλεία του e-ΣΚΑΠΑΝΗ θα ενσωματωθούν στις υπηρεσίες του Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης και η αξιολόγηση τους θα γίνει από ομάδες πολιτών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

Φορέας Χρηματοδότησης:Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) - Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ)
Χρηματοδοτικό πλαίσιο:ΕΣΠΑ 2014-2020
Επιχειρησιακό πρόγραμμα:«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020)
Ειδική Δράση:«ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
MIS (ΟΠΣ)5056315
Ημερομηνία Έναρξης:28 ΦΕΒ 2020
Διάρκεια:36 μήνες
Σύνολικός Προϋπολογισμός:799.376,00 €
Προϋπολογισμός ΑΜΘ:144.939,20 €

 ΣΥΜΠΡΑΞΗ

  1. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Εργαστήριο Γνώσης, Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων (Συντονιστής)
  2. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  3. Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
  4. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
  5. ARX.NET

Επιστημονικός υπεύθυνος έργου: Κομπατσιάρης Ιωάννης, Ερευνητής Βαθμίδας Α', ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ

Φορείς (εικόνα)