Λέσχη ανάγνωσης ΑΜΘ

Date: 27 Jan 2023
START TIME: 19:00
VENUE: Museum Entrance Hall
FREE ENTRANCE

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με τη μελέτη του Χρήστου Δανιήλ «Όλα δεν τα 'χω πει… Η “Αντίστροφη αφιέρωση” της Μάτσης Χατζηλαζάρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19.00.  

Επίτιμος προσκεκλημένος, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: 

Ο Χρήστος Δανιήλ γεννήθηκε στις Σέρρες το 1969 και ζει στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Γυάλινα και μαλαματένια... τα Γιάννενα στη νεοελληνική πεζογραφία», εκδόσεις Ίδρυμα Κ. Κατσαρή, 1997, «Γιώργος Λίκος, μια παρουσίαση από τον Χρήστο Δανιήλ», εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2005, «Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Καββαδία, Ποιητική και πρόσληψη», εκδόσεις Οδός Πανός, 2010 και «Ανδρέας Καμπάς», εκδόσεις Άγρα, για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2016. Το παρόν βιβλίο αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, που ξεκίνησε με το «Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina, Μάτση Χατζηλαζάρου, η πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια», εκδόσεις Τόπος, 2011 και συνεχίστηκε με το «Γράμματα από το Παρίσι στον Ανδρέα Εμπειρίκο (1946-1947) - Και άλλα ανέκδοτα ποιήματα και πεζά της ίδιας περιόδου», εκδόσεις Άγρα, 2013 (Βραβείο δοκιμίου- Public Book Awards). 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Μάτση Χατζηλαζάρου ήταν μια γυναίκα γεμάτη πάθος και ένταση, που στάθηκε μακριά από τους περιορισμούς και τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της. Μεγάλος της έρωτας ήταν ο Ανδρέας Εμπειρίκος και σ’ αυτόν αφιέρωσε το πλέον γνωστό και αγαπημένο στο αναγνωστικό κοινό έργο της «Αντίστροφη αφιέρωση», αναγνωρίζοντας την επιρροή που άσκησε πάνω της ως σύζυγος, ψυχαναλυτής αλλά και μύστης στο δαιδαλώδες σύμπαν της υπερρεαλιστικής ποίησης. Με βάση το συγκλονιστικό κείμενο της Χατζηλαζάρου, που έγραψε λίγο πριν από τον θάνατό της και αποτελεί το επιστέγασμα της ποιητικής της διαδρομής, ο Χρήστος Δανιήλ συνέθεσε μια μελέτη που συνδυάζει αρχειακό υλικό, διακειμενικές παραπομπές και ερμηνευτικά σχόλια, καθώς και ιστορικά, βιογραφικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτόν μας δίνει μια μεστή όσο και πολύπλευρη εικόνα του έργου της σπουδαίας Ελληνίδας, που έζησε με τρόπο ποιητικό και έγραψε ποίηση με τρόπο βιωματικό.