Ιανουάριος 2018

Νεολιθικός αμφορέας με γραπτή διακόσμηση

Νεολιθικός αμφορέας με γραπτή διακόσμηση

Ο αμφορέας -αγγείο διατήρησης και κατανάλωσης υγρών- προέρχεται από την ανασκαφή στο Πλάτωμα Ασπροβάλτας και χρονολογείται στη νεότερη νεολιθική περίοδο, και πιο συγκεκριμένα στο α' μισό της 5ης χιλιετίας π.Χ.

Ανήκει στην κεραμική κατηγορία «μαύρο σε ερυθρό», η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά καθαρό πηλό, ομοιόμορφα ψημένο, λεπτά τοιχώματα και στιλπνή επιφάνεια, και εκπροσωπεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της νεολιθικής κεραμικής τεχνολογίας και τέχνης. Για τη διακόσμηση χρησιμοποιείται μαύρη βαφή σε κόκκινη επιχρισμένη επιφάνεια. Δέσμες ταινιών σχηματίζουν μετόπες στον λαιμό του αγγείου και τριγωνικά διάχωρα στο σώμα τα οποία διακοσμούνται με καμπύλα μοτίβα, σιγμοειδή και ημισελήνους.

Εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση της εποχής για παραγωγή πλούσια διακοσμημένων πήλινων σκευών στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα στη Μακεδονία και Θράκη. Η δυναμικότερη έκφανση αυτής της κεραμικής εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, ενώ η ευρεία διασπορά της φτάνει έως τον κόλπο του Παγασητικού στη Θεσσαλία. Αυτό καταδεικνύει ότι τα σκεύη της κεραμικής κατηγορίας «μαύρο σε ερυθρό», συμμετείχαν ενεργά στα δίκτυα επικοινωνίας και ανταλλαγών της νεολιθικής εποχής, τα οποία αυτήν την εποχή λειτουργούσαν πλέον συστηματικά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις και αποστάσεις. Στα δίκτυα αυτά φαίνεται να είχαν σημαίνοντα ρόλο εκτός από τα αγγεία και άλλες κατηγορίες υλικού πολιτισμού, όπως τα λίθινα εργαλεία, τα ειδώλια, οι σφραγίδες, τα κοσμήματα, αλλά και πρώτες ύλες, όπως λίθοι, μέταλλα, όστρεα ή άλλα αγαθά, όπως το αλάτι.

Μπορείτε να δείτε το έκθεμα στην έκθεση Προϊστορική Μακεδονία, προθήκη 10