Πρόκειται για μία συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, μια έκθεση με εποπτικό υλικό που οργάνωσε το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι Ιταλοί συγκέντρωσαν όλα τα έργα τέχνης της ιταλικής χερσονήσου αφορούσαν στον Αλέξανδρο μετά τον θάνατό του στην ιταλική χερσόνησο, παρουσιάζοντας τη μυθολογία που προκάλεσε το όνομά του σε μεταγενέστερους χρόνους και δημιούργησαν μια πρωτότυπη έκθεση, ο τελευταίος σταθμός της οποίας υπήρξε η Θεσσαλονίκη.
Στο κεντρικό Μουσείο της Μακεδονίας, στο ΑΜΘ, ωστόσο, θεωρήσαμε ότι το ενδιαφέρον εποπτικό υλικό θα αποκτούσε μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση αν εμπλουτιζόταν και με αυθεντικά έργα της εποχής του Αλέξανδρου ή λίγο μετά. Έτσι, με τη συνεργασία και άλλων Εφορειών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας προστέθηκαν λίγα, αλλά σημαντικά, αρχαιολογικά ευρήματα, όπως είναι μία σάρισσα από την περιοχή της Ημαθίας, η χάλκινη ασπίδα από τη Βεγόρα της Φλώρινας, κ.ο.κ. Η έκθεση συνοδευόταν από αγγλικό κατάλογο, τον οποίο παραχώρησε στο Μουσείο η Ιταλική πλευρά, ενώ διεξήχθη και μία ημερίδα με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών για τον Αλέξανδρο και το έργο του. Ασφαλώς η πολυσχιδής και πολύπλευρη προσωπικότητα και δραστηριότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη δεν εξαντλείται με μία έκθεση. Δείχθηκε όμως μία πλευρά της επιρροής του πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Για λόγους συμβολικούς, μετά την περάτωση της περιοδικής έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, όλο το εποπτικό υλικό δωρήθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στην κοινότητα Πέλλας.