Το ΑΜΘ στα Ερτζιανά

Ημερομηνία: 03 Μαΐου - 31 Μαΐου 2017

12.10.2016 & Κάθε Τετάρτη | «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ»

Συνεχίζεται και φέτος η ραδιοφωνική εκπομπή «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ».

Από τη συχνότητα 100.6 στο Fm100 και κάθε Τετάρτη στις 17.00, σε συνεργασία με το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Μια ραδιοφωνική περιήγηση – ενημέρωση που αφορά στην πολύπλευρη δράση του ΑΜΘ.

Συνδιοργάνωση: Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 | "Η κλασική μουσική στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Οι δράσεις του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης στο ΑΜΘ"

με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 | "Από τη Ραιδεστό στη Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς"

Στη σημερινή μας εκπομπής οι αρχαιολόγοι του ΑΜΘ Δόμνα Τερζοπούλου και Χαράλαμπος Τσούγγαρης, μας ενημερώνουν για τις δράσεις που πρόκειται να διοργανωθούν ενόψη της ολοκλήρωσης της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ, "Από τη Ραιδεστό στη Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς".

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 | "Όρος Βέρμιο: μια αλλιώτικη αρχαιολογική περιήγηση"

Με την αρχαιολόγο Ευαγγελία Στεφανή, προϊσταμένη του τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών & Ψηφιδωτών του ΑΜΘ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 | "Οι μεγάλοι Θεοί της Σαμοθράκης: προβλήματα αρχαιολογικής ερμηνείας"

Μια «πρόγευση» της διάλεξης που θα ακολουθήσει στο ΑΜΘ στο πλαίσιο των Αρχαιολογικών Διαλέξεων. Με τον Δημήτρη Μάτσα, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 | "Οστά: Η σημασία τους στην αρχαιολογική έρευνα"

Με τους: Δρ. Θεόδωρο Γ. Αντίκα και Λώρα Γουίν Αντίκας, ανθρωπολόγο, Επιστ. Συνεργάτες Εργαστ. Αρχαιομετρίας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 | "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ. 90+ χρόνια λειτουργίας. 100+ χρόνια χωρικού σχεδιασμού"

Με την Προϊσταμένη του ΑΜΘ Πολυξένη Βελένη, τον Νίκο Καλογήρου, Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής και την Αλκμήνη Πάκα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 | "Νεολιθικός οικισμός Αυγής"

Η Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και η Γεωργία Στρατούλη, Προϊστα­μένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και οι συνεργάτες της, μας ξεναγούν στο νεολιθικό Οικισμό της Αυγής Καστοριάς.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 | "Το ΑΜΘ και οι εκδόσεις του"

Με αφορμή το μεγάλο bazaar εκδόσεων του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί 15-30 Δεκεμβρίου 2016, η διευθύντρια του ΑΜΘ κ. Πολυξένη Βελένη παρουσιάζει τις πολυπληθείς εκδόσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Tετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 | "Ένας μικρόκοσμος από πηλό"

Με αφορμή τη νέα μεγάλη περιοδική έκθεση του ΑΜΘ με θέμα «Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό», τρία από τα μέλη της ομάδας εργασίας, θα παρουσιάσουν στο κοινό την πορεία από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της, το περιεχόμενο, τους στόχους, τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης.
Ένα εγχείρημα με ξεχωριστό ενδιαφέρον επειδή για πρώτη φορά γίνεται πράξη η συγκέντρωση ειδωλίων από τις αρχές της προϊστορίας μέχρι και τους ύστερους ιστορικούς χρόνους από ανασκαφές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Την Εκπομπή παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι του ΑΜΘ Ηλέκτρα Ζωγράφου και Ουρανία Πάλλη και ο Γιώργος Τσεκμές, Αρχιτέκτονας του Μουσείου.

Tετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 | "Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ' ένα ταξίδι προσφυγιάς"

Στον απόηχο της έκθεσης του Α.Μ.Θ. Με τις αρχαιολόγους του μουσείου Ευαγγελία Τσαγκαράκη, προϊσταμένη του τμήματος Μεταλλοτεχνίας, Λιθίνων και Μικροτεχνίας και Δόμνα Τερζοπούλου.

Tετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 | "Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΑΜΘ για την τρέχουσα σχολική χρονιά"

Πρωτοπόρο στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές, το ΑΜΘ συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργήσει και προσφέρει φέτος τρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με τον υπεύθυνο αρχαιολόγος του ΑΜΘ, κ. Χάρη Τσούγγαρη.

Tετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 | "Από το Τόκυο στο Ναγκασάκι"

Στον απόηχο της έκθεσης στην Ιαπωνία με τίτλο: "A Journey to the Land of Immortals". Με τον Δημήτρη Καρολίδη, Προϊστάμενο του τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας, και την Αγγελική Κουκουβού, Αρχαιολόγο ΑΜΘ.

Tετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 | "Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και εκθέσεις του εξωτερικού"

Η κ. Πολυξένη Βελένη, Διευθύντρια του ΑΜΘ, μας ξεναγεί στις εκθέσεις: "Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο" στον Καναδά και τις ΗΠΑ, "Ταξίδι στη χώρα των Αθανάτων" στην Ιαπωνία, "Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων" στη Μόσχα και σε άλλες εκθέσεις που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου!

Tετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 | "Αρχαία ...εν κινδύνω"

Η πόλη, τα μνημεία και οι άνθρωποι στην κατοχική Θεσσαλονίκη, είναι το θέμα της ραδιοφωνικής εκπομπής με την αρχαιολόγο Ελευθερία Ακριβοπούλου.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Με αφορμή το πρώτο αρχαίο αντικείμενο που καταγράφηκε στα ευρετήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το 1912, θα περιηγηθούμε στην ιστορία της πόλης και του μουσείου της. Με τις αρχαιολόγους Ελευθερία Ακριβοπούλου και Στυλιάνα Γκαλινίκη και με όχημα αρχειακά τεκμήρια, μαρτυρίες αλλά και μουσικά ακούσματα που συγκροτούσαν τα ηχοτοπία της εποχής.

Φορείς