Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ημερομηνία: 18 Μαΐου 2019

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εργαστήριο κατασκευής πάνινων κούκλων για παιδιά και γονείς

H εικαστικός-κατασκευάστρια κούκλας Ντόμινι Λυμπέρη (ομάδα κουκλοθέατρου JINX) μαζί με τα παιδιά και τους γονείς θα κατασκευάσουν πάνινες κούκλες.

Χώρος: Αίθριο
Ώρα: 12.00-14.00
Είσοδος ελεύθερη - Δήλωση συμμετοχής Δευτέρα 13 ως Πέμπτη 17 Μαΐου στα τηλ. 2313 310 201 & 244

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ομάδα κουκλοθέατρου JINX, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Εγκαίνια Έκθεσης/Εικαστική Εγκατάσταση

“Ενδυματογραφία”. Aπό το σπίτι στο ταξίδι.

Οι προβληματισμοί για την κοινωνική και πολιτισμική σημασία του ενδύματος συναντούν «Το Μέλλον της Παράδοσης», δηλαδή το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία είναι η αφορμή για τη φιλοξενία τεσσάρων συλλογών ενδυμάτων, σε συνεργασία με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κιλκίς.

Πρόκειται για τις πτυχιακές εργασίες του Χρηστάγγελου Γεωργαντέλη, της Βιολέττας Παπαγιαννίδου, της Παναγιώτας Φιλημέγκα και της Κερασιάς Χλωρίδου, οι οποίες εκπονήθηκαν με την επίβλεψη της ενδυματολόγου και καθηγήτριας Εφαρμογών Βενετίας Κουτσού και της εικαστικού και ακαδημαϊκής υποτρόφου Ελευθερίας Στόικου.

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει το ένδυμα ως φορέα της κοινωνικής διαλεκτικής όπου συμπυκνώνονται μνήμες, εκπέμπονται συναισθήματα, διασταυρώνονται πολιτισμικές καταβολές και αξίες. Από το «οικείον» του σπιτιού στο ανοίκειο του κόσμου, το ρούχο αφηγείται την προσωπική βιογραφία συνιστώντας παράλληλα μία συμβολική τοπογραφία του ταξιδιού της ζωής.

Δελτίο τύπου

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου-30 Ιουνίου
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ΄
Ώρα: 19.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Διάλεξη

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης/Εικαστικής Εγκατάστασης θα προηγηθεί ομιλία από τη Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγο, με τίτλο “Ενδυματογραφία”. Από το σπίτι στο ταξίδι.

Χώρος: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
Ώρα: 18.30-19.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ

Μουσική Εκδήλωση

Συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με Σύνολο Εγχόρδων. Τα έγχορδα θα διαμοιραστούν σε δύο υποσύνολα υπό την διεύθυνση των δύο αρχιμουσικών Χάρη Ηλιάδη και Λίζας Ξανθοπούλου. Κατόπιν η ορχήστρα θα συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο του μουσείου, όπου συνενωμένο το σώμα των εγχόρδων θα εκτελέσει μουσικό πρόγραμμα χορών που θα συνδυαστεί με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς σε χορογραφική επιμέλεια Δανάης Χριστακάκου.

Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης και Λίζα Ξανθοπούλου.

Δελτίο τύπου

Χώρος: Αίθριο & Προστώο
Ώρα: 20.30-22.00
Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ