Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».
Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.
Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:
- Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων «Γνωρίζω την αρχαία επιγραφική. Χαράσσω σύγχρονες σκέψεις.»
Βιωματικό εργαστήριο με διάρκεια τρεις ώρες κατά το οποίο το κοινό γνωρίζει επιγραφές της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αποτυπώνει μια αρχαία γραμματοσειρά του ελληνικού αλφαβήτου και χαράσσει ένα δικό του σύντομο κείμενο επάνω σε τμήμα πορώδους λίθου.
Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00.
- Γνωρίστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μέσα από τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές του.
Παρασκευή 17 Μαΐου | 11:00-14:00
Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί το Μουσείο και να γνωρίσει τις τέσσερις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για τον εμπλουτισμό της πληροφόρησης και της εμπειρίας των επισκεπτών:
- Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τους επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη της εποχής του Γαλερίου.
- Ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρουν ξενάγηση (με κείμενο και ομιλία) για εκθέματα του Μουσείου μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
- Κοινωνικό ρομπότ που διεξάγει παιχνίδια γνώσεων και παρατήρησης και συζητά με το κοινό.
- Εφαρμογή ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου στην ελληνική νοηματική γλώσσα (για κωφά/βαρήκοα άτομα).
Δήλωση συμμετοχής από τις 8 Μαΐου στο 2313 310 201, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00. Η κράτηση ισχύει για μία (1) από τις προτεινόμενες ξεναγήσεις ανά άτομο.
- Συμπεριληπτική ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ
Ξενάγηση στην έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
- Συμπεριληπτικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Θέατρο για όλους»
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ
Παιδικό θεατρικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή και των γονέων ή των συνοδών. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» και περιλαμβάνει ομαδικά παιχνίδια ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.
Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00) ή μέσω της πλατφόρμας Eventbrite. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.