Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς. Αυτή τη φορά συναντάμε τη Ζυράννα Ζατέλη και την τριλογία της «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η πολυβραβευμένη Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχικά θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και το ραδιόφωνο. Σύντομα τα εγκατέλειψε και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την πραγματική της κλίση, που δεν ήταν άλλη από τη γραφή. Εκτός από την τριλογία που μας απασχολεί, έχει εκδώσει ως τώρα τα βιβλία «Περσινή αρραβωνιαστικιά», διηγήματα, 1984, «Στην ερημιά με χάρι, διηγήματα, 1986, «Και με το φως του λύκου επανέρχονται, μυθιστόρημα, 1993, «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου», αφήγημα, 2006, «Ηδονή στον κρόταφο», συλλογή αφηγημάτων, 2011, «Τετράδια ονείρων», 2017. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σερβία, Ρωσία, Λιθουανία και στις ΗΠΑ.
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Ελάτε να βυθιστούμε στο μυστηριώδες και γοητευτικό σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη. Μια βόλτα στο δάσος με τους λύκους να ουρλιάζουν γύρω μας. Αφορμή είναι η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της «Ορατή σαν αόρατη», που αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας είναι «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», έργο του 2001, και «Το πάθος χιλιάδες φορές», έργο του 2009. Πέντε αδέλφια πεθαίνουν το ένα πίσω από το άλλο κατά τη διάρκεια μιας δωδεκαετίας, σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει τον δικό μας κόσμο αλλά ταυτόχρονα δεν τον θυμίζει σε τίποτα. Το αλλόκοτο, το δυσερμήνευτο και το θραυσματικό κυριαρχούν στη γραφή της Ζατέλη, που πλέκει σαν την αράχνη έναν περίτεχνο ιστό γύρω από τον αναγνώστη και τον κρατά αιχμάλωτο. Ελάτε, λοιπόν, για μια άγρια περιήγηση σε οτιδήποτε ορατό ή αόρατο περιβάλλει τον κόσμο μας.
Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις συναντήσεις μας (2313 310251 ή karkoudeas@culture.gr).