Καλεσμένη της Λέσχης είναι η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, με δύο βιβλία, Χορεύουν οι ελέφαντες, μυθιστόρημα και Απόψε δεν έχουμε φίλους, μυθιστόρημα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Σοφία Νικολαΐδου σπούδασε κλασική φιλολογία και η διδακτορική της διατριβή αφορούσε την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Έχει επίσης γράψει θεατρικά έργα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Από το 1992 έως το 2018 εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολείο. Από το 2002 διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια, ενώ από το 2019 διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για τα βιβλία
Στο επίκεντρο του μυθιστορήματος Χορεύουν οι ελέφαντες βρίσκεται η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, που βρέθηκε να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού τον Μάιο του 1948, αλλά και η καταδίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου για τον φόνο του, που μέχρι τέλους διακήρυττε ότι είναι αθώος. Ένας σύγχρονος έφηβος, άριστος και αντισυμβατικός μαθητής, αναλαμβάνει να μελετήσει και να φωτίσει εκ νέου την πολύκροτη υπόθεση. Το πολυπρόσωπο αφήγημα αναδεικνύει τις παθογένειες ενός λαού που έχει μάθει να τρέφεται με ψευδαισθήσεις, μα και τη δύναμη ενός εκπαιδευτικού συστήματος που συνθλίβει το ταλέντο και την κρίση των μαθητών. Ο τίτλος προέρχεται από την παροιμία «Χορεύουν οι ελέφαντες και την πληρώνουν τα μυρμήγκια».
Στο μυθιστόρημα Απόψε δεν έχουμε φίλους, η συγγραφέας διατρέχει σε τρεις χρονικές περιόδους τρεις γενιές Ελλήνων με αφορμή την απορριφθείσα διδακτορική διατριβή ενός μεσήλικα, που αφορά τους δωσίλογους της Κατοχής. Οι χρονικές περίοδοι είναι 1934-1944, με πρωταγωνιστές προδότες και πατριώτες στην κατεχόμενη από τον ναζιστικό ζυγό Θεσσαλονίκη, 1981-1989, με κυρίαρχη την άνοδο και την πτώση του Ανδρέα Παπανδρέου και, 2008, με κεντρικό θέμα τον βανδαλισμό και το κάψιμο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα λέει «απόψε δεν έχουμε φίλους!».