Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 04 Δεκ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 11:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αυτόν τον μήνα, η Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ φιλοξενεί τέσσερις Λέσχες Ανάγνωσης από όλη την Ελλάδα σε μια ημερίδα με θέμα τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες διηγηματογράφους: Βιζυηνό, Ιωάννου, Χάκκα και Χατζή. Μια σημαντική πρωτοβουλία που ελπίζουμε να γίνει θεσμός!

Στην 1η Ημερίδα Λεσχών Ανάγνωσης, στην οποία έχουμε την τιμή να είμαστε οικοδεσπότες, η δική μας Λέσχη διαβάζει τα «Νεοελληνικά διηγήματα» του Γεωργίου Βιζυηνού στην ιστορική έκδοση της Εστίας, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Μουλλά. Επιλέγουμε το διήγημα στο οποίο ο Βιζυηνός αφήνει να φανεί το αστυνομικό του δαιμόνιο «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», ένα από τα πρώτα του είδους που γράφτηκαν στη χώρα μας, χωρίς φυσικά να παραλείψουμε τα υπόλοιπα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης το 1848. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στη Γερμανία, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη φιλοσοφία και την αισθητική. Το 1883 πήγε στο Λονδίνο όπου άρχισε να γράφει τα διηγήματά του με πρώτο «Το αμάρτημα της μητρός μου». Τα υπόλοιπα είναι: «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», «Διατί η μηλιά δεν έγεινε μηλέα» και «Ο Μοσκώβ Σελήμ». Θεωρείται ο πατέρας του διηγήματος στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι παρουσιάζει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, τους οποίους ψυχογραφεί σε βάθος. Πέθανε το 1896 στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο.