Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 20 Σεπ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου

Μετά τη θερινή ραστώνη, η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκινά τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές.

Τα επόμενα βιβλία που θα μας απασχολήσουν είναι «Ο γύρος του θανάτου» και «Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολή» του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και κατόπιν στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από μια σειρά βιβλίων ερευνά εδώ και αρκετά χρόνια πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Το 1995 κέρδισε το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί για την ελληνοτουρκική φιλία και το 2011 το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Γύρο του θανάτου». Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Στο βιβλίο «Ο γύρος του θανάτου», εννέα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν εννέα χαρακτηριστικές φιγούρες της δεκαετίας του ’50 αφηγούνται στιγμιότυπα από τη ζωή τους, Στις εξομολογήσεις τους εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Άρης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «δράκος του Σέιχ Σου». Ο Παγκρατίδης κατηγορήθηκε για τρία φρικτά εγκλήματα και εκτελέστηκε το 1968 έξω από τα τείχη του Γεντί Κουλέ φωνάζοντας «Μανούλα μου, είμαι αθώος!»   

Στο βιβλίο «Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολή», ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις δυο αγαπημένες του πόλεις και κατόπιν μας ξεναγεί με τον δικό του τρόπο στο πολύχρωμο παζάρι της Ανατολής. Το συναξάρι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της προσωπικής του μυθολογίας, όπως λέει ο ίδιος, με τόπους και πρόσωπα που υπήρξαν καθοριστικά για τη ζωή και το έργο του.


Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις συναντήσεις μας (2313 310251 ή karkoudeas@culture.gr).