Λέσχη ανάγνωσης ΑΜΘ

Ημερομηνία: 30 Ιουν 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 19:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθριο Μουσείου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Φωτογραφία Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 συναντάμε τον συγγραφέα Κώστα Καβανόζη εξώφυλλα βιβλίων

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023 συναντάμε τον συγγραφέα Κώστα Καβανόζης και συζητάμε για τα βιβλία του «Τυχερό», μυθιστόρημα, και «Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας», μελέτη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Κυκλοφορούν τα βιβλία του "Τζάμπα η παράταση" (διηγήματα, Πατάκης 2020), "Τυχερό" (μυθιστόρημα, Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), "Το χαρτόκουτο" (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), "Όλο το φως απ' τα φεγγάρια" (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος Διαβάζω), "Του κόσμου ετούτου" (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και "Χοιρινό με λάχανο" (νουβέλες, Κέδρος, 2004). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γαλλικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Τυχερό

Το «Τυχερό» αφηγείται μια αληθινή και συγχρόνως τραγική ιστορία. Το πρώτο θανατηφόρο δυστύχηµα της Ολυµπιακής Αεροπορίας στις 29 Οκτωβρίου 1959 γίνεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πρόσωπα και τα γεγονότα τα οποία συνθέτουν το µυθιστόρηµα: η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 και η εγκατάσταση του νεαρού Βαγγέλη Βολοβότση στο χωριό Τυχερό του Έβρου, ο χωρισµός του από τον επτάχρονο γιο του εξαιτίας του Εµφυλίου, η ανοικοδόµηση από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του ουγγρικού χωριού Μπελογιάννης και η επιστροφή στην πατρίδα µεταπλάθονται σε συστατικά στοιχεία της αφήγησης. Εκτός από τις αυθεντικές µαρτυρίες, ο συγγραφέας αξιοποιεί ειδήσεις από έντυπα και εφηµερίδες, φωτογραφίες, επίσηµα έγγραφα του ελληνικού και ουγγρικού κράτους, αυτοβιογραφικά και ιστορικά βιβλία. Καθώς η αφήγηση ξεδιπλώνεται, όλα αυτά αποκτούν λογοτεχνική διάσταση και φωτίζουν πολύπλευρα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εποχών από τις οποίες προέρχονται και των ιστορικών καταστάσεων µε τις οποίες συνδέονται. Το «Τυχερό» είναι ένα μυθιστόρημα αποτελούµενο από στοιχεία του υπαρκτού.

Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας - Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου

Όσες προσδοκίες κι αν μας δημιουργεί, όσο ελκυστικό κι αν φαντάζει το να συναντηθούμε με την υπαρκτή πραγματικότητα μέσα σε ένα λογοτεχνικό έργο, πρόκειται στην ουσία του για κάτι τραγικό, στενά συνυφασμένο με το κοινό πεπρωμένο μας: H «πραγματικότητα» που θα βιώσουμε, οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε διαβάζοντας δεν παύουν να έχουν ως αφετηρία τους τον ανύπαρκτο κόσμο του βιβλίου που κρατάμε στα χέρια μας. Και η επιθυμία μας να εισχωρήσουμε έστω και για λίγο στον κόσμο αυτό δεν υποκρύπτει παρά την αδυναμία μας να αντιταχθούμε στην ίδια μας τη μοίρα, την ενδόμυχη επιθυμία μας για το ανέφικτο, τον ενδόμυχο αλλά πανίσχυρο πόθο να υπερβούμε την περιορισμένη ως προς τις δυνατότητές μας πραγματικότητα.

Εξετάζοντας το μυθιστόρημα τεκμηρίων (non fiction novel), η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το πώς η αληθινή ζωή επιδρά στη μυθοπλασία και το αντίθετο· πώς η πραγματικότητα άλλοτε συγκαλύπτει κι άλλοτε αναδεικνύει τη λογοτεχνική της διάσταση∙ πώς το μη λογοτεχνικό υλικό αποκτά μυθοπλαστική υπόσταση∙ πώς τελικά η σύζευξη της λογοτεχνίας με την εξωλογοτεχνική πραγματικότητα είναι κάτι που μας αφορά όλους.