Λέσχη ανάγνωσης στο ΑΜΘ

Ημερομηνία: 27 Φεβ 2020
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Γ’
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το ΑΜΘ πιστό στην παράδοση ενός Μουσείου ανοιχτού στο κοινό και στις καινοτόμες δράσεις που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό, τη ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.

Η Λέσχη προγραμματίζει τις συναντήσεις της, την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα μεταξύ 18.00-20.00. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον κόσμο του βιβλίου και τους συγγραφείς.

Τη δράση συντονίζει ο λογοτέχνης και υπάλληλος του τμήματος εκθέσεων, επικοινωνίας και εκπαίδευσης του μουσείου Κώστας Αρκουδέας.

Δηλώστε συμμετοχή στην 1η Λέσχη Ανάγνωσης Ελληνικού Μουσείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση karkoudeas@culture.gr, τηλ.: 2313310251.


27 Μαρτίου 2020

Στη συνάντηση Μαρτίου των μελών της λέσχης, θα συζητηθεί το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη με τίτλο «Άκρα ταπείνωση» το οποίο κατέκτησε πρόσφατα το βραβείο Balcanica. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα της ίδιας συγγραφέως με τίτλο «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά».


27 Φεβρουαρίου 2020

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς, ο Ισίδωρος Ζουργός, έρχεται στη Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο του «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» και οι διώξεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι το θέμα που θα απασχολήσει τη Λέσχη Ανάγνωσης, που κατ’ εξαίρεση θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Πέμπτη του μήνα.

Τα μέλη της Λέσχης θα θέσουν ερωτήματα στον συγγραφέα και θα κάνουν μαζί του ένα λογοτεχνικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο.


31 Ιανουαρίου 2020

Με επίκεντρο το βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», το θέμα που θα απασχολήσει τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΑΜΘ στη συνάντηση της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 είναι οι διώξεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το βιβλίο του Ζουργού, θα συζητηθούν τα βιβλία της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου «Το Ολοκαύτωμα στις μαρτυρίες των Ελλήνων Εβραίων» και «Η λογοτεχνία ως μαρτυρία – Έλληνες πεζογράφοι για τη γενοκτονία των Εβραίων», όπως και το βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων».

20 Δεκεμβρίου 2019

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκινά τις συναντήσεις της παρουσιάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη "Λεωφορείο. 19 στάσεις".

Για το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη θα μιλήσει η φιλόλογος και συγγραφέας Θεοδώρα Λειψιστινού. Αποσπάσματα της επιλογής τους θα διαβάσουν μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο συγγραφέας επιβιβάζεται στο λεωφορείο της γραμμής «10» από την αφετηρία Χαριλάου μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η πόλη, όπως είναι χαραγμένη στη μνήμη του, ξεδιπλώνεται μπρος στα μάτια του. Κάθε στάση σηματοδοτεί μια διαφορετική περίοδο της ζωής του, αναζωπυρώνοντας στιγμές του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος της πόλης, ευχάριστες ή δυσάρεστες, γεμάτες ήχους, μυρωδιές και γεύσεις.