Λέσχη ανάγνωσης στο ΑΜΘ - ΑΡΧΕΙΟ 2022

Ημερομηνία: 30 Δεκ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 18:00
Banner Λέσχης Ανάγνωσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Αυτόν τον μήνα, η Λέσχη Ανάγνωσης ΑΜΘ φιλοξενεί τέσσερις Λέσχες Ανάγνωσης από όλη την Ελλάδα σε μια ημερίδα με θέμα τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες διηγηματογράφους: Βιζυηνό, Ιωάννου, Χάκκα και Χατζή. Μια σημαντική πρωτοβουλία που ελπίζουμε να γίνει θεσμός!

Στην 1η Ημερίδα Λεσχών Ανάγνωσης, στην οποία έχουμε την τιμή να είμαστε οικοδεσπότες, η δική μας Λέσχη διαβάζει τα «Νεοελληνικά διηγήματα» του Γεωργίου Βιζυηνού στην ιστορική έκδοση της Εστίας, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Μουλλά. Επιλέγουμε το διήγημα στο οποίο ο Βιζυηνός αφήνει να φανεί το αστυνομικό του δαιμόνιο «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», ένα από τα πρώτα του είδους που γράφτηκαν στη χώρα μας, χωρίς φυσικά να παραλείψουμε τα υπόλοιπα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης το 1848. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στη Γερμανία, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη φιλοσοφία και την αισθητική. Το 1883 πήγε στο Λονδίνο όπου άρχισε να γράφει τα διηγήματά του με πρώτο «Το αμάρτημα της μητρός μου». Τα υπόλοιπα είναι: «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως», «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», «Διατί η μηλιά δεν έγεινε μηλέα» και «Ο Μοσκώβ Σελήμ». Θεωρείται ο πατέρας του διηγήματος στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι παρουσιάζει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, τους οποίους ψυχογραφεί σε βάθος. Πέθανε το 1896 στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς. Αυτή τη φορά συναντάμε τον Θεόδωρο Παπακώστα και τα βιβλία του «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» και «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Key Books.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Θεόδωρος Παπακώστας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Βρετανίας. Πήρε το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βρετανία και στην Ελλάδα, και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Έχει δημιουργήσει ένα project επικοινωνίας της επιστήμης που κάνει γνωστή την αρχαιογνωσία στο ευρύ κοινό από το 2018 μέσω των κοινωνικών δικτύων και είναι μια από τις 10 πλέον δημοφιλείς σειρές podcast στην Ελλάδα. Το πρώτο του βιβλίο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Η μυθολογία συναντά την αρχαιολογία μέσα από μια σύγχρονη οπτική, κατανοητή στον απλό αναγνώστη, εμπλουτισμένη με γερές δόσεις χιούμορ. Δυο βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, και δη της επιστήμης της αρχαιολογίας, γραμμένα με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο, που μόνον απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν, όπως δείχνει και η έξωθεν καλή μαρτυρία του πρώτου έργου. Τα θέματα που εξετάζει είναι αναρίθμητα: Πώς πήραν το όνομά τους οι Κυκλάδες; Πώς τραυματίστηκε στο πόδι ο Κένταυρος; Πώς κατάφερε ένας σκλάβος να γίνει πλούσιος τραπεζίτης; Ακόμη, υπήρχε «Όμηρος πριν από τον Όμηρο και «Σπάρτακος» πριν από τον Σπάρτακο; Είχε η αρχαία Αθήνα στοιχειωμένα σπίτια και πότε άρχισαν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες οι γυναίκες στην Κνωσό; Οι απαντήσεις στις σελίδες των βιβλίων και δια ζώσης από τον Archaeostoryteller.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς. Αυτή τη φορά συναντάμε τη Ζυράννα Ζατέλη και την τριλογία της «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η πολυβραβευμένη Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχικά θέατρο και εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και το ραδιόφωνο. Σύντομα τα εγκατέλειψε και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την πραγματική της κλίση, που δεν ήταν άλλη από τη γραφή. Εκτός από την τριλογία που μας απασχολεί, έχει εκδώσει ως τώρα τα βιβλία «Περσινή αρραβωνιαστικιά», διηγήματα, 1984, «Στην ερημιά με χάρι, διηγήματα, 1986, «Και με το φως του λύκου επανέρχονται, μυθιστόρημα, 1993, «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου», αφήγημα, 2006, «Ηδονή στον κρόταφο», συλλογή αφηγημάτων, 2011, «Τετράδια ονείρων», 2017. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σερβία, Ρωσία, Λιθουανία και στις ΗΠΑ.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Ελάτε να βυθιστούμε στο μυστηριώδες και γοητευτικό σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη. Μια βόλτα στο δάσος με τους λύκους να ουρλιάζουν γύρω μας. Αφορμή είναι η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της «Ορατή σαν αόρατη», που αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας είναι «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», έργο του 2001, και «Το πάθος χιλιάδες φορές», έργο του 2009. Πέντε αδέλφια πεθαίνουν το ένα πίσω από το άλλο κατά τη διάρκεια μιας δωδεκαετίας, σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει τον δικό μας κόσμο αλλά ταυτόχρονα δεν τον θυμίζει σε τίποτα. Το αλλόκοτο, το δυσερμήνευτο και το θραυσματικό κυριαρχούν στη γραφή της Ζατέλη, που πλέκει σαν την αράχνη έναν περίτεχνο ιστό γύρω από τον αναγνώστη και τον κρατά αιχμάλωτο. Ελάτε, λοιπόν, για μια άγρια περιήγηση σε οτιδήποτε ορατό ή αόρατο περιβάλλει τον κόσμο μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Μετά τη θερινή ραστώνη, η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ξεκινά τις φθινοπωρινές συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές.

Τα επόμενα βιβλία που θα μας απασχολήσουν είναι «Ο γύρος του θανάτου» και «Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολή» του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και κατόπιν στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από μια σειρά βιβλίων ερευνά εδώ και αρκετά χρόνια πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Το 1995 κέρδισε το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί για την ελληνοτουρκική φιλία και το 2011 το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Γύρο του θανάτου». Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Στο βιβλίο «Ο γύρος του θανάτου», εννέα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν εννέα χαρακτηριστικές φιγούρες της δεκαετίας του ’50 αφηγούνται στιγμιότυπα από τη ζωή τους, Στις εξομολογήσεις τους εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ο Άρης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «δράκος του Σέιχ Σου». Ο Παγκρατίδης κατηγορήθηκε για τρία φρικτά εγκλήματα και εκτελέστηκε το 1968 έξω από τα τείχη του Γεντί Κουλέ φωνάζοντας «Μανούλα μου, είμαι αθώος!»   

Στο βιβλίο «Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολή», ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στις δυο αγαπημένες του πόλεις και κατόπιν μας ξεναγεί με τον δικό του τρόπο στο πολύχρωμο παζάρι της Ανατολής. Το συναξάρι αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της προσωπικής του μυθολογίας, όπως λέει ο ίδιος, με τόπους και πρόσωπα που υπήρξαν καθοριστικά για τη ζωή και το έργο του.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Στη δεύτερη εκδήλωση της λέσχης μας με φυσική παρουσία, μετά την πανδημία, καλεσμένος είναι ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος με τα βιβλία του «Η καλοσύνη των ξένων – Μια αληθινή ιστορία» και «Το όπιο του λαού – Μια ανορθόδοξη προσέγγιση», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Έχει δημοσιεύσει είκοσι βιβλία. Ανάμεσά τους: «Οι ανήλικοι» (1980), «Το παυσίπονο» (1982), «Η καρδιά του κτήνους» (1987 - μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρένο Χαραλαμπίδη το 2005), «Η πρώτη εμφάνιση» (1994), «Τιμής ένεκεν» (2004), «Η καλοσύνη των ξένων» (2006), «Νεοέλληνες» (2007), «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» (2009 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Το βιβλίο για τα βιβλία» (2010), «Ήμουν κι εγώ εκεί» (2016), «Γκαγκάριν» (2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Ζει στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και τη Δανάη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Η καλοσύνη των ξένων – Μια αληθινή ιστορία» κυκλοφόρησε το 2006 και γνώρισε την καθολική αποδοχή του κοινού και της κριτικής. Σε αυτό, ο συγγραφέας αφηγείται με τρόπο άλλοτε συγκινητικό και άλλοτε σαρκαστικό, άλλοτε κυνικό και άλλοτε χιουμοριστικό, την ιστορία της δικής του υιοθεσίας. Ο τίτλος προέρχεται από τη γνωστή ατάκα «Πάντα βασιζόμουν στην καλοσύνη των ξένων» που λέει η Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς.

«Το όπιο του λαού – Μια ανορθόδοξη προσέγγιση» είναι το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα. Αποτελείται κυρίως από κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ ο τίτλος προέρχεται από τη ρήση του Καρλ Μαρξ «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Εδώ ο συγγραφέας εστιάζει την κριτική του στη σχέση της Εκκλησίας με το Κράτος και των εκπροσώπων της με τους πολίτες της χώρας. Με όπλο τον ορθολογισμό, αντιπαρατίθεται στον φανατισμό, τον παραλογισμό και τη θρησκοληψία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2022

Την Παρασκευή 27 Μαΐου η Λέσχη Ανάγνωσης του ΑΜΘ επανέρχεται στις τακτικές συναντήσεις της με φυσική παρουσία και συναντά καταξιωμένους λογοτέχνες και τα έργα τους!.

Στην πρώτη ζωντανή εκδήλωση μετά την πανδημία, καλεσμένος θα είναι ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός με το ιστορικό μυθιστόρημά του «Περί της εαυτού ψυχής», Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Φράουστ», 1995, «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού», 2000, «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού», 2002, «Στη σκιά της πεταλούδας», 2005, «Η αηδονόπιτα», 2008, «Ανεμώλια», 2011, που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο», 2014, «Λίγες και μια νύχτες», 2017 και «Οι ρετσίνες του βασιλιά», 2019. Ζει στη Θεσσαλονίκη, έχει δύο παιδιά και είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το «Περί της εαυτού ψυχής» είναι το δέκατο μυθιστόρημα του συγγραφέα και διαδραματίζεται στα χρόνια της δυναστείας των Κομνηνών. Ο νοτάριος Σταυράκιος Κλαδάς, έχοντας μεταγράψει μυριάδες συγγράμματα αγίων και επιφανών ανδρών, αποφασίζει να στραφεί στον εαυτό του και συγγράψει τη δική του χρονογραφία. Μέσα από τη γραφίδα του ζωντανεύει ένας λησμονημένος σήμερα κόσμος, γεμάτος έριδες, πάθη, μίση και σκοτεινές δολοπλοκίες. Ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας καθώς ο ήρωας-αντιγραφέας καταδύεται στα βάθη της ψυχής του και μεταμορφώνεται σταδιακά σε συγγραφέα. Μια διαδικασία μύησης στο μαγικό σύμπαν της σφυρηλάτησης των λέξεων και της επώασης των νέων ιδεών.

ΚΥΡΙAΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις της με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές.

Το επόμενο βιβλίο που θα μας απασχολήσει είναι η νουβέλα «Τι είναι ένας κάμπος» της Νάσιας Διονυσίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Νάσια Διονυσίου γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομική και Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εργάζεται στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Περιττή ομορφιά», εκδόσεις Το Ροδακιό, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος / Νουβέλας για τις εκδόσεις του έτους 2017 στην Κύπρο. Η νουβέλα «Τι είναι ένας κάμπος», εκδόσεις Πόλις, είναι το δεύτερό της βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πενήντα χιλιάδες περίπου διασωθέντες Εβραίοι του Ολοκαυτώματος κρατούνται σε στρατόπεδο έξω από την Αμμόχωστο, με σκοπό να προωθηθούν στο υπό ίδρυση κράτος του Ισραήλ. Ένας ανθρωπιστής δημοσιογράφος, ο Φαίδωνας καταγράφει τις μαρτυρίες των κρατούμενων και σύντομα διαπιστώνει πως όλοι σχεδόν επιθυμούν να αποδράσουν. Σε αντίθεση με την ξεραΐλα που επικρατεί μες στο στρατόπεδο, στον κάμπο γύρω από αυτό η φύση οργιάζει –ένα έξυπνο παιχνίδισμα ανάμεσα στις λέξεις campus και κάμπος. Ισορροπώντας ανάμεσα στο ρεαλισμό και το λυρισμό, η συγγραφέας αξιοποιεί ένα ιστορικό στοιχείο προκειμένου να μιλήσει για τη μνήμη, την ταυτότητα και τη φυγή προς την ελευθερία.

ΚΥΡΙAΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις της με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές. Το επόμενο βιβλίο που θα μας απασχολήσει είναι το «Χάθηκε βελόνι» του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε στη Χιμάρα το 1988 και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι» από τις εκδόσεις Πολύτροπον (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013), το μυθιστόρημα «Η Λάσπη» και τη συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα» από τις εκδόσεις Μελάνι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Το βιβλίο αγγίζει τα ευαίσθητα ζητήματα της μετανάστευσης, του ρατσισμού και της δύσκολης ζωής όσων παλεύουν σε ξένους τόπους προκειμένου να διεκδικήσουν πιο δίκαιη μοίρα για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Με λόγο μεστό, αφαιρετικό, με εικόνες που βλέπεις ολοζώντανες μπροστά σου και αφήγηση βαθιά συγκινητική, ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια, όπου κάθε αφηγητής είναι και διαφορετικό πρόσωπο της ιστορίας. Κάθε ήρωας μιλάει με τη δική του φωνή για την ίδια ιστορία, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, απ’ το παρόν στο παρελθόν και πάλι στο σήμερα του κεντρικού ήρωα Αλέξανδρου.

ΚΥΡΙAΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡIΟΥ 2022

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις της με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές.

Το επόμενο βιβλίο που θα μας απασχολήσει είναι «Το χιόνι» του Ιρλανδού λογοτέχνη Τζων Μπάνβιλ, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Τόνιας Κοβαλένκο από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσει ο υπεύθυνος της σειράς ξένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη Γρηγόρης Μπέκος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Τζων Μπάνβιλ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1945 στο Γουέξφορντ της Ιρλανδίας και ζει στο Δουβλίνο. Έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει «Η θάλασσα», που το 2005 απέσπασε το Βραβείο Booker. Το 2011 έλαβε το Βραβείο Φραντς Κάφκα. Το 2013 τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην ιρλανδική λογοτεχνία με το Irish Pen Award, ενώ το 2014 του απονεμήθηκε μια ακόμα σημαντική διεθνής διάκριση, το Βραβείο του Πρίγκιπα των Αστουριών. Άλλα γνωστά του έργα είναι «Αρχαίο φως» (2012), «Η μπλε κιθάρα» (2016) και «Η κυρία Όσμοντ» (2019). 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Ιρλανδία 1957. Στη βιβλιοθήκη της έπαυλης που ανήκει στην αριστοκρατική οικογένεια Όσμπορν, ο καθολικός ιερέας Τομ Λόουλες βρίσκεται άγρια δολοφονημένος και ευνουχισμένος. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο νεαρός επιθεωρητής Στράφορντ, που έρχεται από το Δουβλίνο και αναζητά τη λύση του μυστηρίου σε μια κλειστή κοινωνία όπου τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Θα μπορούσε να είναι μια κλασική αστυνομική ιστορία, σαν της Αγκάθα Κρίστι, αν δεν υπήρχε η περίτεχνη και εκλεπτυσμένη αφήγηση του Τζων Μπάνβιλ. Η ψυχολογική εμβάθυνση των ηρώων καθώς και του νεαρού επιθεωρητή είναι εντυπωσιακή, με το χιόνι να πέφτει ακατάπαυστα, πυκνό, εκτυφλωτικά λευκό, καλύπτοντας τα πάντα με διαπεραστική σιγή.

Λίγα λόγια για τον καλεσμένο:

Ο Γρηγόρης Μπέκος γεννήθηκε το 1987 στο Αγρίνιο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2010 εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής", καλύπτοντας θέματα που αφορούν το βιβλίο και τις ιδέες. Το 2015 ανέλαβε ως υπεύθυνος τη σειρά ξένης (μεταφρασμένης) λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.

ΚΥΡΙAΚΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡIΟΥ 2022

Επόμενος καλεσμένος μας είναι ο πεζογράφος Γιάννης Ατζακάς με το βραβευμένο του μυθιστόρημα «Θολός βυθός» και τη συλλογή διηγημάτων «Σκυφτοί περάσανε», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα. Η συνάντησή μας μαζί του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, 6-8 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Τα έργα του «Διπλωμένα φτερά», «Θολός βυθός» και «Φως της Φονιάς» αποτελούν τριλογία. Δημοσίευσε επίσης την πολιτική νουβέλα «Κάτω από τις οπλές», τη συλλογή διηγημάτων «Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη» και τη νουβέλα «Η σπηλιά». Ο «Θολός βυθός» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Ο «Θολός βυθός» έχει θέμα του τα παιδικά στρατόπεδα της βασίλισσας Φρειδερίκης, εκεί όπου ο μικρός πρωταγωνιστής εξαγνίζεται από τις αμαρτίες του αριστερού πατέρα του και ετοιμάζεται να παραδοθεί αμόλυντος στην κοινωνία. Η φωνή του ώριμου άντρα εναλλάσσεται με εκείνη του αγοριού μεταπηδώντας από το «τώρα» στο «τότε». Η ιστορία που περιγράφει ο συγγραφέας είναι βιωματική. «Ήθελα να διασώσω την εποχή όπως την έζησα», λέει. «Να αφηγηθώ τις δοκιμασίες που πέρασα και ταυτόχρονα να σώσω την ψυχή μου». Επίσης, θα μιλήσουμε για τη συλλογή διηγημάτων «Σκυφτοί περάσανε», όπου μέσα από επτά μικρογραφίες καταγράφονται οι ιστορίες όσων περνούν από δίπλα μας σαν σκιές και χάνονται χωρίς ποτέ να τους αντικρίζουμε.


Μπορείτε να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις συναντήσεις μας (2313 310251 ή karkoudeas@culture.gr).