Κατασκεύασε ένα πουλί με κινούμενα φτερά με την τεχνική origami
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορείς να δεις όμορφα και κομψά γυάλινα αγγεία, που έχουν τη σπάνια μορφή πουλιών (1ος αι. μ.Χ.). Προορίζονταν για τη φύλαξη καλλυντικών ουσιών, κυρίως για σκόνες καλλωπισμού. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μορφές συσκευασίας μιας χρήσης, καθώς ήταν κατασκευασμένα και σφραγισμένα έτσι που έπρεπε κανείς να σπάσει την άκρη της ουράς τους για να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό τους. Η κατασκευή τους είναι πραγματικά θαυμάσια και η απόδοση του σχήματός τους τα κάνει να μοιάζουν αληθινά! Αποδίδουν τη μορφή μικρού πουλιού, πιθανότατα περιστεριού, που συνδεόταν με την Αφροδίτη και τη γυναικεία ομορφιά.
Το σχήμα των πουλιών ήταν πάντα πολύ αγαπητό στους ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης. Μία πολύ γνωστή κατασκευή σε σχήμα πουλιού είναι τα πουλιά origami. Το origami είναι μία τεχνική χαρτοδιπλωτικής που επινόησαν οι Ιάπωνες για να κατασκευάσουν σχήματα ζώων, πραγμάτων και λουλουδιών, με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών. Με αυτό τον τρόπο απασχολούσαν τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι ή έφτιαχναν μικρά δωράκια.
Θα ήθελες να κατασκευάσεις κι εσύ ένα πουλί origami με κινούμενα φτερά; Είναι πολύ απλό. Θα χρειαστείς ένα τετράγωνο χαρτί διαστάσεων 20x20 εκ., ακόμη και ένα κομμάτι εφημερίδας. Αν δεν έχεις κάποιο που να σου αρέσει, μπορείς να εκτυπώσεις εδώ ένα χαρτί με καλλιγράμματα πουλιών από το ποίημα "Δημιουργία" του Τάσου Λειβαδίτη. Μάθε περισσότερα βλέποντας ένα σχετικό βίντεο.
Για να ξεκινήσεις την κατασκευή σου, παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο ή εκτύπωσε τις οδηγίες κατασκευής.
Όταν τελειώσεις, μπορείς να παίξεις κουνώντας τα φτερά ή να φτιάξεις περισσότερα πουλιά για να διακοσμήσεις το δωμάτιό σου! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι χαρτί θέλεις, σελίδες εφημερίδων, περιοδικών ή να χρωματίσεις εσύ ένα τετράγωνο χαρτί. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, διακόσμησε το έργο σου και αν θέλεις, ανάρτησε φωτογραφία του στη σελίδα του Μουσείου στο Facebook ή στο Instagram σημειώνοντας #amthdiaskedazoume ή στείλε μας email στο amth@culture.gr.
Καλή δημιουργία!!!