Κατασκευάζουμε ένα χάρτινο στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς

Ημερομηνία: 11 Δεκ 2020 - 31 Ιαν 2021

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορείς να δεις και να θαυμάσεις πολλά και διαφορετικά χρυσά στεφάνια. Το Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών σε όλο τον κόσμο!

Θα ήθελες να φτιάξεις κι εσύ ένα στεφάνι για να διακοσμήσεις το σπίτι ή το γιορτινό τραπέζι; Πριν ξεκινήσουμε, πάμε να μάθουμε για τα χρυσά στεφάνια των αρχαίων Μακεδόνων!

Σύμφωνα με τα ταφικά έθιμα των Μακεδόνων, ο νεκρός θάβεται με τα προσωπικά του αντικείμενα, όσο πολύτιμα και αν είναι. Χρυσά στεφάνια βρέθηκαν σε ένα μικρό αριθμό τάφων που χαρακτηρίζονται ως «βασιλικοί», ή «πλούσιοι τάφοι της αριστοκρατίας». Τα περισσότερα στεφάνια χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.

Τα στεφάνια ήταν προσωπικά αντικείμενα των νεκρών που τα φορούσαν σε θρησκευτικές τελετές και σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις, όπως τα συμπόσια. Επίσης, έπαιζαν σημαντικό ρόλο και στις ταφικές τελετουργίες, στις οποίες ο νεκρός στεφανωμένος περνά στον άλλο κόσμο. Η επιλογή φυτικών θεμάτων έχει πιθανότατα και συμβολική σημασία. Αποτελεί μια υπόμνηση για τη συνεχή αναγέννηση της φύσης και τον αέναο κύκλο της ζωής.

Η βελανιδιά (δρυς), δέντρο ψηλό και αιωνόβιο που προσελκύει τους κεραυνούς, είναι το ιερό δέντρο του Δία. Στη Μακεδονία είναι συχνά τα στεφάνια βελανιδιάς, καθώς συνδέονται άμεσα με τη λατρεία του Δία, μυθικού γενάρχη των Μακεδόνων βασιλέων.

Η αρχαία μύρτος ή μύρρινος, το ιερό φυτό της θεάς Αφροδίτης, αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας. Στην αρχαία Αγορά των Αθηνών υπήρχε ειδική περιοχή, αἱ Μυρρίναι, όπου έπλεκαν και πουλούσαν αποκλειστικά στεφάνια μυρτιάς. Στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, η μυρτιά χρησιμοποιείται για τον στολισμό της νύφης.

Το περίτεχνα χρυσά στεφάνια ανθισμένης μυρτιάς εντυπωσιάζουν με τη δεξιοτεχνία των αρχαίων τεχνιτών που αποδίδουν με αριστοτεχνικό τρόπο τη φύση σε ένα τόσο απαιτητικό υλικό, όπως ο χρυσός.

Τα στεφάνια κισσού απεικονίζονται πολύ συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη, ως σύμβολα του Διονύσου και των συνοδών του, είναι όμως σπάνια στην χρυσοχοΐα.

Από τον χώρο της Μακεδονίας προέρχονται αρκετά στεφάνια ελιάς, δέντρου αειθαλούς και υπεραιωνόβιου. Το στεφάνι αυτό είναι ιδιαίτερα λιτό. Μια απλή κυκλική στεφάνη και λίγα λογχοειδή φύλλα ελιάς, τα οποία ο αρχαίος τεχνίτης έχει αποδώσει με φυσική ζωντάνια.

Σε αυτή τη δράση θα κατασκευάσουμε ένα στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς. Θα χρησιμοποιήσουμε φύλλα που θα φτιάξουμε μόνοι μας από διαφορετικά χαρτιά. Πάμε να ξεκινήσουμε;

Για να δεις αναλυτικά της οδηγίες κατασκευής, πάτησε εδώ.

Σχεδιασμός & υλοποίηση δράσης: Χρύσα Φωτιάδου, εικαστικός ΑΜΘ