Λέσχη ανάγνωσης (διαδικτυακά) στο ΑΜΘ - ΑΡΧΕΙΟ 2020-21

Ημερομηνία: 14 Μαρ 2021

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές συναντήσεις της με Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές.

Επόμενη καλεσμένη μας είναι η ποιήτρια και πεζογράφος Έλσα Κορνέτη με το βιβλίο της «Το νησί πάνω στο ψάρι και άλλες ευφάνταστες ιστορίες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Η συνάντησή μας μαζί της θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 6-8 το βράδυ.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Έλσα Κορνέτη γεννήθηκε στο Μόναχο το 1969 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστημίου του Trier Γερμανίας. Για μια δεκαετία εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Δημοσιεύει τακτικά δοκίμια, βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις και άλλα κείμενα. Υπήρξε δύο φορές υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί σε δέκα γλώσσες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πάνω σ’ ένα γιγάντιο ψάρι καθηλωμένο στο βυθό της θάλασσας έχει χτιστεί το νησί της ευημερίας. Οι κάτοικοί του είναι αιώνια νέοι, αιώνια όμορφοι και αιώνια πλούσιοι. Το ψάρι τούς χαρίζει όλη αυτή την αφθονία. Το μόνο που ζητά ως ανταπόδοση είναι να του προσφέρουν τα μαύρα μαργαριτάρια που ανακαλύπτουν μέσα στα όστρακα. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι που οι νησιώτες παρασύρονται από την απληστία και κλέβουν τα μαργαριτάρια από το ψάρι καταστρέφοντας τα πάντα. Αυτή είναι μια από τις πολλές αλληγορικές ιστορίες του βιβλίου της Κορνέτη. Με γλώσσα ποιητική που έχει τις ρίζες της στον μαγικό ρεαλισμό και με συναίσθηση του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η συγγραφέας καταδύεται στον ωκεανό της φαντασίας και ανασύρει μαργαριτάρια που ακροβατούν μεταξύ ονείρου και εφιάλτη.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, τον συγγραφέα Αναστάση Βιστωνίτη και το βιβλίο του «Η κοίτη του χρόνου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1952. Από το 1970 εξέδωσε δώδεκα ποιητικά βιβλία, έξι πεζογραφικά, πέντε τόμους δοκιμίων και τρία βιβλία μεταφράσεων: των κινέζων ποιητών Λι Χο και Μπέι Ντάο και του ισραηλινού Αμίρ Ορ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος από άρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικά κείμενα και κριτικά σημειώματα. Είναι συντάκτης της εφημερίδας Το Βήμα από το 1991. Υπήρξε μέλος της επιτελικής ομάδας που συνέταξε τον Φάκελο Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Από το 1996 ως το 2001 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων και από το 2003 ως το 2008 αντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Η κοίτη του χρόνου» αποτελεί ένα αμάλγαμα ειδών: εν μέρει αυτοβιογραφία, εν μέρει χρονικό, εν μέρει ταξιδιωτικό αφήγημα, χωρίς φυσικά να παρακάμπτεται η ποιητική διάσταση της γραφής του Βιστωνίτη που προσδίδει στα κείμενά του αέρινη πνοή. Μια πρωτότυπη σύνθεση στα χνάρια των μεγάλων ταξιδευτών, όπως του βρετανού Μπρους Τσάτγουιν και του δικού μας Κώστα Ουράνη. Αιώνιος ταξιδευτής, αειναύτης θα λέγαμε, ο συγγραφέας μετακινεί τη ματιά του σε τόπους, πόλεις και ανθρώπους, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στη Θράκη, προχωρώντας στον περίπλου της Μαύρης Θάλασσας και φτάνοντας στη Βενετία του Καρναβαλιού και του Έζρα Πάουντ, στη Νέα Ορλεάνη του Μισισιπή και της τζαζ και στην παγκόσμια μητρόπολη, τη Νέα Υόρκη. Ένα βιβλίο ανθρωπογεωγραφίας, που συνιστά ταυτόχρονα ένα ταξίδι αυτογνωσίας στον χώρο και τον χρόνο.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης ΑΜΘ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.

Αυτή τη φορά δεν θα έχει καλεσμένο κάποιον συγγραφέα. Καλεσμένοι θα είστε όλοι εσείς!

Θα μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας βιβλία, για αυτά που διαβάσαμε το καλοκαίρι αλλά και για εκείνα που διαβάσαμε πρόσφατα, το φθινόπωρο, και μας έκαναν εντύπωση. Θα μιλήσουμε, ακόμη, για τη λειτουργία της Λέσχης, θα μοιραστούμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας, θα προτείνουμε βιβλία και συγγραφείς για τις επόμενες συναντήσεις μας.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο με το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Έχει δημοσιεύσει περισσότερους από είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, πέντε βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας, και μια συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Έργα του εκδόθηκαν σε ξένες γλώσσες και διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το προσωπικό του αρχείο φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το βιβλίο του «επιλεκτική αυτοβιογραφία». Τριάντα έξι σύντομα κείμενα για ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί, από την οικογένεια και τους φίλους του ως το πάθος του με το γράψιμο. Ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης», σημείωσε επ’ αυτού: «Δεν είναι εύκολο να βουτάς την πένα στο μελανοδοχείο της ζωής σου. Απαιτεί ειλικρίνεια, ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσεις πιθανά φαντάσματα του παρελθόντος και φυσικά ευθυκρισία, όσο σου επιτρέπει ο χαρακτήρας σου. Θα ρωτήσετε γιατί να το διαβάσει κάποιος; Απαντώ: ο Ραπτόπουλος είναι απόλυτα κοινωνικό ον. Αυτοβιογραφούμενος σκιτσάρει εποχές, γεγονότα, τάσεις που ήρθαν και έφυγαν, αισθήματα που μεγάλωσαν και ατρόφησαν, αλλά και αγάπες που ήρθαν για να μείνουν».

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, τον πεζογράφο Μάκη Τσίτα με το βραβευμένο του μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός», καθώς και τη νουβέλα του «Πέντε στάσεις» αμφότερα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και αυτόν τον καιρό διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες. Για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014 και στη συνέχεια το είδε να κυκλοφορεί σε δώδεκα ευρωπαϊκές γλώσσες. Τελευταία του δουλειά είναι η νουβέλα «Πέντε στάσεις», που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Μάρτυς μου ο Θεός»: Με δομή που θυμίζει ημερολόγιο χωρίς ημερομηνίες και με ύφος που ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και τη σάτιρα, ο Μάκης Τσίτας μας συστήνει έναν από τους πλέον αξιομνημόνευτους ήρωες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας υπέρβαρος πρώην λιθογράφος και νυν άνεργος καταχρεωμένος πενηντάρης. Ζει με την οικογένειά του και βιώνει πλήθος αντιφάσεων, όπως για παράδειγμα το ότι είναι θρησκόληπτος και ηδονοθήρας. Καταφέρεται ανά διαστήματα κατά των μεταναστών που του κλέβουν τις δουλειές, των γυναικών που τον εκμεταλλεύονται, των φίλων που τον έχουν προδώσει.

«Πέντε στάσεις»: Η ζωή της Τασούλας περικλείεται ανάμεσα στις πέντε στάσεις του λεωφορείου που χρησιμοποιεί για να πάει και να επιστρέψει από τη δουλειά της. Είχε κάποτε πολλές επιλογές, αλλά τις είδε να συγκρούονται μετωπικά με το πούλμαν που οδηγούσε ο Θεόφιλος, ο μεγάλος έρωτας και δυνάστης της. Η Τασούλα υπομένει για δεκαετίες έναν γάμο τοξικό και έναν σύζυγο βίαιο, εστιάζοντας την προσοχή της στη μονοτονία της καθημερινότητας και στην ανατροφή των παιδιών της. Γνωρίζει πως η ζωή είναι μαραθώνιος και ο νικητής ή η νικήτρια θα φανεί στο τέλος.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, την πεζογράφο Κατερίνα Παπαντωνίου με τη νουβέλα της «Σκοτεινό Ασανσέρ», ενώ θα γίνει αναφορά και στην πρόσφατη νουβέλα της «Δεν θα είσαι εκεί» –και οι δύο από τις εκδόσεις Τόπος.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Κατερίνα Παπαντωνίου σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εργάζεται ως δικηγόρος. Πεζά και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Το «Σκοτεινό ασανσέρ» είναι το πρώτο της βιβλίο, ενώ ακολούθησε η νουβέλα «Δεν θα είσαι εκεί» πάλι από τις εκδόσεις Τόπος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τρείς γυναίκες που συνδέονται μεταξύ τους μέσω του ασανσέρ της μνήμης είναι οι ηρωίδες της νουβέλας. Η Άννα που ανακρίνεται από την αστυνομία για την εξαφάνιση ενός αλλοδαπού, η Φανή που έχει παραιτηθεί από τη ζωή και η Ελένη που έχει αποφυλακιστεί για τον φόνο του τυραννικού της συζύγου. Το ασανσέρ ανεβοκατεβαίνει αποκαλύπτοντάς μας με τρόπο ελλειπτικό ψήγματα από τη ζωή και την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστριών. Αληθινή πρωταγωνίστρια της ιστορίας, ωστόσο, αναδεικνύεται η Αθήνα των αστέγων, των μεταναστών και των κατοίκων που έχουν απομείνει στο υποβαθμισμένο κέντρο, βλέποντας τα όνειρά τους να διαψεύδονται και να μετατρέπονται σε εφιάλτες. Τρεις ηρωίδες και γύρω τους μια πόλη που ζει στο ρωγμώδες παρόν της, ρίχνοντας κρυφές ματιές στο σκοτεινό παρελθόν της.

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 7 Μαΐου στις 7 το απόγευμα τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για τη βραβευμένη συλλογή διηγημάτων του «Γκιάκ» των εκδόσεων Πατάκη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Λοκρίδας το 1983. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και comics. Η συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών - Ιδρύματος Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Αναγνώστης. Η τελευταία του δουλειά «Εξημέρωση» έχει θέμα την καταστροφή της Μιλήτου και τη σιωπή των Συβαριτών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ιστορίες ανομολόγητων πράξεων στην προφορική γλώσσα του ρουμελιώτικου ιδιώματος. «Γκιακ» θα πει αίμα, φυλή, δεσμός συγγένειας και φόνος για λόγους εκδίκησης. Οι ήρωες στα διηγήματα του Παπαμάρκου είναι στρατιώτες που πολέμησαν στη Μικρά Ασία και ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη και την καταστροφή. Όταν επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, είναι οριστικά αλλαγμένοι. Αδυνατώντας να αντιληφθούν τις αλλαγές πάνω τους, αδυνατούν να προσαρμοστούν, με συνέπεια να γίνουν συγχρόνως θύματα και θύτες.

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 11 Απριλίου στις 7 το απόγευμα την ανθολόγο, επιμελήτρια και μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της το «Βιβλίο της ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσσόα των εκδόσεων Gutenberg.

Λίγα λόγια για την καλεσμένη:

Η Μαρία Παπαδήμα είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλωσσολογίας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει πολλά θεωρητικά κείμενα για τη μετάφραση και έχει μεταφράσει στα ελληνικά το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Πεσσόα, καθώς και πολλών άλλων. Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για το «Βιβλίο της ανησυχίας».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Πορτογάλος λογοτέχνης Φερνάντο Πεσσόα δεν εξέδωσε σχεδόν τίποτα όσο ζούσε. Το έργο του –αυτό το έργο που άφησε άναυδη ολόκληρη την Ευρώπη– έμεινε κρυμμένο μέχρι τον θάνατό του σ’ ένα σπιτικό σεντούκι για ασπρόρουχα, που μετατράπηκε σε θρύλο και έμεινε στην ιστορία ως «το μπαούλο του Πεσσόα». Ένα μπαούλο ασφυκτικά γεμάτο καθώς περιείχε όλες τις πολλαπλές του προσωπικότητες (συνολικά 127) σε χειρόγραφους φακέλους δεμένους με σπάγκο και με διαφορετικές υπογραφές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το «Βιβλίο της ανησυχίας» ονομάστηκε αυτοβιογραφία χωρίς γεγονότα, κρυφό ημερολόγιο, αντιμυθιστόρημα, ενδοσκοπικό κείμενο, χρονικό του ψυχικού κόσμου, καταγραφή της ύπαρξης, ανίχνευση των ορίων ανάμεσα στο είναι και το μη είναι και πολλά άλλα. Η Μαρία Παπαδήμα το κατέταξε στα κείμενα word-painting, ζωγραφίζοντας με λέξεις.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Μιχάλης Μαρκόπουλος "Μαύρο νερό"

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα τον Μιχάλη Μακρόπουλο.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για τη βραβευμένη νουβέλα του «Μαύρο νερό» των εκδόσεων Κίχλη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος βάζει στον λογοτεχνικό χάρτη το Πωγώνι, την ιστορική περιοχή της Ηπείρου που βρίσκεται δυτικά των Ιωαννίνων, στα σύνορα με την Αλβανία. Ο πατέρας και ο ανάπηρος γιος του, τον οποίο φέρει στην πλάτη του χάρη σ’ ένα αυτοσχέδιο σακίδιο, είναι οι κεντρικοί ήρωες της νουβέλας. Γύρω τους, ένα περιβάλλον που θυμίζει Κρανίου Τόπο. Σπίτια άδεια, ρημαγμένα και παλιά οχήματα, σκουριασμένα μες στην πυκνή βλάστηση, με το δάσος να φουντώνει ξαναπαίρνοντας εκείνο που του ανήκει. Το «Μαύρο νερό» είναι μια φιλοσοφική νουβέλα με θρησκευτικές εμβαθύνσεις και συμβολισμούς που παραπέμπουν στους μύθους του Κενταύρου, στον άγιο Χριστόφορο και στην «Ανάσταση» του Λέοντα Τολστόι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία εννιά χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου, στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται οι περισσότερες νουβέλες του. Έχει εκδώσει δέκα βιβλία για ενήλικες και πέντε βιβλία για παιδιά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.


Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Νίκος Χρυσός "Καινούργια Μέρα"

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα τον Νίκο Χρυσό.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα για το πολυβραβευμένο μυθιστόρημά του «Καινούργια Μέρα» των εκδόσεων Καστανιώτη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Μια ομάδα τραμπούκων πυρπολεί ζωντανό τον Σεβαστιανό, έναν κλοσάρ που ζει στο παλιό αμαξοστάσιο του λιμανιού και συντροφεύει με τις αφηγήσεις του τους άπορους και τους ζητιάνους της πόλης. Συγκλονισμένος από τη βιαιότητα του συμβάντος, ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Παύλος, αναζητά τους περιθωριακούς φίλους του Σεβαστιανού προσπαθώντας να ανασυνθέσει την πορεία του και με τον τρόπο αυτό να τον επαναφέρει στη ζωή. Η «Καινούργια μέρα» αφορά τους άστεγους και τους διώκτες τους, ενώ η δομή της προέρχεται από την Καινή Διαθήκη. Ο μεταμεληθείς Παύλος αναλαμβάνει να διαδώσει τον λόγο του Σεβαστιανού-Ιησού στον κόσμο, αξιοποιώντας τις μαρτυρίες των στενότερών του φίλων-Αποστόλων. Ο Τέως είναι ο Ματθαίος, ο Μαρκόνης ο Μάρκος, ο Λάκυ ο Λουκάς, ο Γιάννης ο Ιωάννης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: έχουν πλέον ισχύ διδάγματα όπως η αγάπη στον πλησίον στον σημερινό κόσμο όπου η απληστία και η αδιαφορία βασιλεύουν;

Το βιβλίο κατέκτησε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ειδικό Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο και το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και είναι παλαιοβιβλιοπώλης. Φοίτησε στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου. Έχει ακόμα γράψει το μυθιστόρημα «Το μυστικό της τελευταίας σελίδας», εκδόσεις Καστανιώτη, 2009. Το 2014 επιμελήθηκε τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου «Αξέχαστοι καιροί» του Λευτέρη Αλεξίου και το 2019 τον συλλογικό τόμο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική», επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Άρης Σφακιανάκης, «Η σκιά του κυβερνήτη», ιστορικό μυθιστόρημα, εκδόσεις Κέδρος

Διαδικτυακός καλεσμένος της Λέσχης Ανάγνωσης ΑΜΘ του Ιανουαρίου είναι ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης, που θα μιλήσει με τα μέλη της Λέσχης για το τελευταίο του βιβλίο «Η σκιά του κυβερνήτη».

Εγκαινιάζουμε το επετειακό έτος 2021 με ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στην ταραγμένη εποχή των πρώτων χρόνων του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ' όλους. Ή σχεδόν απ' όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.

Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα. Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, "Όταν βρέχει και φορά παπούτσια κόλετζ", κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 1984 το δεύτερο βιβλίο του, "Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη", το 1990 το τρίτο βιβλίο του "Ο τρόμος του κενού", το 1993 το τέταρτο βιβλίο του, "Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων". To 1998 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο του, με τον τίτλο "Δεν ήξερες... δεν ρώταγες!". Το μυθιστόρημα αυτό υπήρξε το πρώτο μιας τριλογίας που συνεχίστηκε με το "Μπέιμπι Σίτινγκ". Ακολούθησαν τα βιβλία "Το περσικό φιλί" (2004), "Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι" (Ελληνικά Γράμματα, 2006) "Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει" (2008) και "Ου μπλέξεις (2011)". Συνέχισε με το "Παντρεμένες" (2013), Έξοδος", (2016), «Η σκιά του κυβερνήτη» (2019). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.

Εργογραφία

  • (2019) Η σκιά του Κυβερνήτη, Κέδρος
  • (2016) Έξοδος, Κέδρος
  • (2013) Παντρεμένες, Κέδρος
  • (2011) Ου μπλέξεις, Κέδρος
  • (2008) Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει, Κέδρος
  • (2007) Μεσάνυχτα στο περιβόλι, Τόπος
  • (2006) Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι, Ελληνικά Γράμματα
  • (2004) Το περσικό φιλί, Κέδρος
  • (2002) Μπέιμπι σίτινγκ, Κέδρος
  • (2000) Δεν ήξερες δεν ρώταγες, Κέδρος
  • (1996) The Emptiness Beyond, Κέδρος
  • (1995) Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων, Κέδρος
  • (1990) Ο τρόμος του κενού, Κέδρος
  • (1989) Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ, Κέδρος
  • (1987) Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη, Κέδρος

Συλλογικά έργα

  • (2017) Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα, Κύμα
  • (2017) Στον ίσκιο του βασιλιά, Κλειδάριθμος
  • (2012) Έρως 13, Ψυχογιός
  • (2011) Έρως 13, Ψυχογιός
  • (2009) Sweet Suite in Greece, Elia
  • (2008) Υπόγειες ιστορίες, Athens Voice
  • (2006) Η Αθήνα τη νύχτα, IntroBooks
  • (2004) Ανδρικές απολαύσεις, Ελληνικά Γράμματα
  • (2004) Με ορθάνοιχτα μάτια, Εκδόσεις Καστανιώτη
  • (2003) Κοκτέιλ μολότοφ, Κοχλίας
  • (2002) Ένα αεροδρόμιο, ένας συγγραφέας, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Εκδόσεις Καστανιώτη, ΥΠΑ

Μεταφράσεις

  • (2017) Poe, Edgar Allan, 1809-1849, Μέλλοντα Ταύτα, Αιγόκερως
  • (2007) Cocteau, Jean, Το όπιο, Αιγόκερως
  • (2006) Apollinaire, Guillaume, 1880-1918, Οι μαστοί του Τειρεσία, Αιγόκερως
  • (2006) Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., 1836-1904, Ψυχολογία Συριανού συζύγου. Το παράπονον του νεκροθάπτου., Ελληνικά Γράμματα
  • (2002) Dali, Salvador, 1904-1989, Παρανοϊκο-κριτική, Αιγόκερως
  • (2000) Poe, Edgar Allan, 1809-1849, Μη στοιχηματίζεις το κεφάλι σου με το διάβολο, Αιγόκερως
  • (2000) Du Maurier, Daphne, Οι μπλέ φακοί, Αιγόκερως
  • (1997) Beagle, Peter S., Η σονάτα του μονόκερου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
  • (1997) London, Jack, 1876-1916, Ο ταξιδιώτης τ' ουρανού, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1996) Lessing, Doris, 1919-, Αγάπη ξανά, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
  • (1996) Langelan, George, Η μύγα, Αιγόκερως
  • (1995) Butler, Robert Olen, Ερωτικοί ψίθυροι, Εκδόσεις Πατάκη
  • (1995) Auster, Paul, 1947-, Η μουσική του πεπρωμένου, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1995) Smith, Clark Ashton, Η πόλη της τραγουδιστής φλόγας, Αίολος
  • (1995) Auster, Paul, 1947-, Λεβιάθαν, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1995) Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Κέδρος
  • (1994) Roberts, Michele, Ο κήπος του αλφάβητου, Κέδρος
  • (1994) Melville, Herman, 1819-1891, Το καμπαναριό, Κέδρος
  • (1993) Goyen, William, Το σπίτι των αναπνοών, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1992) Goyen, William, Ο ερμαφρόδιτος, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1991) Auster, Paul, 1947-, Στη χώρα των έσχατων πραγμάτων, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1990) Melville, Herman, 1819-1891, Περιπέτειες στη χώρα των κανιβάλων, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1989) Steinbeck, John, 1902-1968, Σε αμφίβολη μάχη, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
  • (1987) Cheney, Peter, Κάνε φύλλα, μωρό μου, Γράμματα
  • (1982) Wells, Herbert George, Η μηχανή που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο, Γράμματα
  • (1982) Wells, Herbert George, Ο αόρατος άνθρωπος, Γράμματα
  • (1982) Συλλογικό έργο, Παράξενες ιστορίες, Γράμματα

13 Δεκεμβρίου 2020

Έλενα Μαρούτσου "Θηριόμορφοι"

Έλενα Μαρούτσου "Θηριόμορφοι", εκδόσεις Πόλις.

Διαδικτυακή καλεσμένη της Λέσχης Ανάγνωσης ΑΜΘ του Δεκεμβρίου είναι η Έλενα Μαρούτσου, που θα μιλήσει για το βιβλίο της "Θηριόμορφοι" και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της Λέσχης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Σε ένα ξενοδοχείο της Κρακοβίας ένας ώριμος άντρας, συντετριμμένος από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, συναντά μια αινιγματική κοπέλα. Παρότι εντελώς άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, εκείνος Έλληνας κι εκείνη Ιταλίδα, εκείνος καθηγητής λογοτεχνίας κι εκείνη ηθοποιός, αισθάνονται πως τους συνδέει κάτι απροσδιόριστο. Η τυχαία συνάντησή τους προκαλεί το ξετύλιγμα ιστοριών που οδηγούν τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο, σε ένα αρχοντικό της Χίου και ακόμα πιο πίσω, σε ένα καθολικό μοναστήρι στη Συρακούσα.

Πρόκειται για ιστορίες έρωτα και απώλειας, φιλίας και ενηλικίωσης, ενοχής και εκδίκησης που, εκκινώντας από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και φτάνοντας ως το σήμερα, εμπλέκουν τους δύο πρωταγωνιστές με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος συμμετέχουν σ' ένα ιλιγγιώδες παιχνίδι αντί κατοπτρισμών, εναλλαγών προσωπείων και αντιμεταθέσεων, ενώ ταυτόχρονα μοιάζουν παγιδευμένα στα πάθη τους, όπως οι πεταλούδες στην απόχη. Οι πεταλούδες -σύμβολο του εύθραυστου, του εφήμερου αλλά και της μεταμόρφωσης- διαστίζουν την αφήγηση όπως και τις φωτογραφίες της Laura Makabresku, με τις οποίες συνομιλεί το κείμενο.

Ένα μυθιστόρημα για τον ερωτισμό της εφηβείας και την έλξη προς το όμοιο, για τη σεξουαλική αποχαλίνωση και την έκσταση της υποταγής, για τον κίνδυνο της γλώσσας και το καταφύγιο της σιωπής, για τον αφηγηματικό οίστρο και την τροφή του, για τις μικρές αγριότητες των καθημερινών ιστοριών με φόντο τις μεγάλες θηριωδίες της Ιστορίας. Ένα μυθιστόρημα για τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο και την υπέρβασή τους, μια ωδή στο θηρίο και στο θήραμα που σπαράσσονται μέσα μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Έλενα Μαρούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και στις Εικαστικές Τέχνες στο Reading University της Αγγλίας. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το κολάζ. Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων "Του ύψους και του βάθους", "Οι προδοσίες των ονομάτων", "Οι χυδαίες ορχιδέες" (υποψήφιο για το Βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης, για το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος). Το 2009 το μυθιστόρημά της "Μεταξύ συρμού και αποβάθρας" βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature από το περιοδικό (δέ)κατα. Ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα.


15 Νοεμβρίου 2020

Δημήτρης Σωτάκης "Το θαύμα της αναπνοής"

Δημήτρης Σωτάκης "Το θαύμα της αναπνοής"

Ένας συγγραφέας της νεότερης γενιάς είναι προσκαλεσμένος στην διαδικτυακή συνάντηση Νοεμβρίου της Λέσχης Ανάγνωσης ΑΜΘ.

Ο ήρωας του βιβλίου δέχεται μια παράξενη πρόταση για δουλειά. Πρέπει να αποθηκεύει πράγματα στο σπίτι του από το στοκ μιας εταιρείας. Κάθε φορά που του φέρνουν κάτι, μπαίνουν χρήματα στο λογαριασμό του. Καθώς όμως πρέπει να είναι παρών στις παραλαβές, που γίνονται όλο και συχνότερες, νιώθει να πνίγεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το βιβλίο αποτελεί μια αλληγορία για την Ελλάδα της πλαστής ευμάρειας και του καταναλωτισμού. Μια σάτιρα για όλους εκείνους που στο όνομα της απόκτησης υλικών αγαθών χάνουν τον προσανατολισμό τους και γίνονται βορά στα νύχια των επιτήδειων. Ο ήρωας του βιβλίου έχει αρκετά χρήματα για να ζήσει, αλλά δεν μπορεί να τα απολαύσει. Νιώθει να του στερούν την ίδια του την αναπνοή.

Επιπροσθέτως, θα συζητήσουμε για τα δύο πρόσφατα βιβλία του «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο» και «Ο μεγάλος υπηρέτης».

Ο Δημήτρης Σωτάκης είναι γεννημένος το 1973. Ζει στην Αθήνα και βιοπορίζεται παραδίδοντας μαθήματα κινεζικών. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε αρκετές χώρες. Στη Γαλλία, «Το θαύμα της αναπνοής» κυκλοφορεί με τίτλο «Τα χρήματα μπήκαν στον λογαριασμό σας».