Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εγκαινίασε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015 την περιοδική έκθεση με τίτλο «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον». Θέμα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της σύγχρονης έρευνας για το παλαιογενετικό υλικό (αρχαίο DNA) και τη σημαντική συμβολή της στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία του ανθρώπου.
Η έκθεση παρουσιάζει με κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο όλα τα διαδοχικά στάδια της παλαιογενετικής έρευνας, δηλαδή τη συλλογή και δειγματοληψία του υλικού, τις εργαστηριακές αναλύσεις, την επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και όλες τις κατηγορίες των αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να προσφέρει.
Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές έρευνες σε προϊστορικές θέσεις της Μακεδονίας από τις οποίες προέρχεται και το σκελετικό υλικό στο οποίο βασίζεται η παλαιογενετική έρευνα του Πανεπιστήμιου Θράκης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα τις εφαρμογές του αρχαίου DNA στην αρχαιολογία και με τη συμμετοχή διακεκριμένων παλαιογενετιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Πρόγραµµατος «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» και συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από εθνικούς πόρους. Η παρουσίαση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δράσης «Αριστεία ΙΙ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με τίτλο «Από τους νεολιθικούς αγρότες στις πρώτες αστικές κοινωνίες: η προέλευση των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου από γενετική άποψη».