Τοποθετημένο σε άλσος ή στον κήπο μιας πλούσιας οικίας ή ενός δημόσιου συγκροτήματος, όπως οι θέρμες και το θέατρο, το κρηναίο αυτό άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ., φτιαγμένο πιθανότατα από πεντελικό μάρμαρο, θα προσέφερε δροσερό νερό ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο κατά τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.
Εικονίζεται γυμνός Σιληνός που έχει γείρει και αποκοιμηθεί έχοντας ως προσκέφαλο ένα μεγάλο αγγείο. Το αγκαλιάζει με το αριστερό του χέρι, ενώ τα κλειστά λοξά μάτια του, το μισάνοιχτο στόμα και οι απλωμένοι πάνω στο αγγείο βόστρυχοι της γενειάδας του εντείνουν την εντύπωση ότι βρίσκεται σε βαθύ ύπνο σαν αποκαμωμένος από μέθη σε κάποια γιορτή του Διονύσου, όπως υπαινίσσεται το στεφάνι από κισσόφυλλα που φέρει στο φαλακρό κεφάλι του.
Είναι καθισμένος σε πλίνθο και, καθώς στηρίζει τον κορμό του στο αγγείο, έχει απλωμένο ελεύθερα προς τα αριστερά το δεξί πόδι, που σώζεται έως το μέσο του μηρού, και αναδιπλωμένο προς το σώμα του το αριστερό σε οριζόντια θέση. Ως στρώμα έχει μία δορά πάνθηρα που απλώνεται στην πλίνθο έως το στόμιο του αγγείου. Στο δεξί χέρι του κρατά κυκλικό αντικείμενο, πιθανόν το πώμα του αγγείου. Από το στόμιο του τελευταίου θα έβγαινε το νερό μέσα από σωλήνα στο εσωτερικά του αγγείου.
Η προέλευση του γλυπτού είναι άγνωστη. Μπορείτε να το δείτε στη μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις».