Ευρωπαϊκή Ημέρα Οίνου

06 Νοε 2023

H Γενική Δ/ντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ Αναστασία Γκαδόλου έλαβε μέρος ως ομιλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οίνου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2023 στην Τουλούζη, και σκοπό είχε τον εορτασμό της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας του κρασιού ως «την ψυχή της Ευρώπης».

Ως εκπρόσωπος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του πρώτου Μουσείου στην Ελλάδα που εντάχθηκε στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ITER VITIS, η Δρ Αναστασία Γκαδόλου πραγματοποίησε διάλεξη σχετικά με την αξία της αμπέλου και της οινοποσίας κατά την αρχαιότητα στη Μεσόγειο και σχολίασε την πολιτιστική και συμβολική αξία του κρασιού για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό καταλήγοντας στη γενικότερη παραδοχή ότι: «Η οινοποσία στην αρχαιότητα  αντιπροσώπευε μία Πολιτιστική Kοινή (Cultural Koine). Η ζήτηση, η παραγωγή, η κατανάλωση και το εμπόριο του κρασιού, υποβλήθηκε σε ορισμένους κοινωνικούς μηχανισμούς και πραγματοποιήθηκε με έναν σκοπό. Ο σκοπός του «πίειν» κατά τη διάρκεια των γιορτών τόσο για τη ζωή όσο και τον θάνατο».

Επιπλέον, η Δρ Γκαδόλου συμμετείχε ενεργά στη Γενική Συνέλευση των μελών του ITER VITIS, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2023 στο Fronton, συνεισφέροντας σε συζητήσεις που στοχεύουν στην προώθηση της αποστολής αυτής της πολιτιστικής διαδρομής. Το ITER VITIS, με επίκεντρο το αμπέλι, το κρασί και τα πολιτιστικά τοπία, είναι μια ζωτικής σημασίας πολιτιστική διαδρομή με σκοπούς την ανταλλαγή γνώσεων και τις συνέργειες μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών φορέων αλλά και πολιτιστικών ιδρυμάτων που είναι αφιερωμένα στη διατήρηση της κληρονομιάς του κρασιού σε περισσότερες από είκοσι τρεις χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, εξασφαλίστηκε η συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το «Musée Gallo-Romain de Saint-Romain en Gal» (Εκπροσωπήθηκε από τον αρχαιολόγο Dr Christophe Caillaud) και το Πανεπιστήμιο Saint Joseph του Λιβάνου (Εκπροσωπήθηκε από την καθηγήτρια Yolla Ghorra Chamoun). Τα τρία μέλη του ITER VITIS θα συνεργαστούν για τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου συμποσίου για την αρχαιολογία της αμπέλου και της οινικής κουλτούρας, την οινοποίηση, την κυκλοφορία και την κατανάλωση κρασιού. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Θεσσαλονίκης το Φθινόπωρο του 2024.

Μέσω της ενσωμάτωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο ITERVITIS οι αξίες της συγκεκριμένης Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόκειται να προωθηθούν περαιτέρω καθώς ένας σημαντικός αριθμός αρχαίων έργων τέχνης και αντικειμένων που σχετίζονται με το κρασί και την οινική κουλτούρα ενσωματώνονται στις συλλογές του. Όλα αυτά τα έργα τέχνης αντικατοπτρίζουν τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας, του εμπορίου, και της κατανάλωσης του οίνου στην Αρχαιότητα στο πλαίσιο των Συμποσίων, η σημασία των οποίων ήταν μεγάλη για τη διαμόρφωση των ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων της κοινωνίας.

Φορείς