Η κεφαλή γενειοφόρου άνδρα (ΜΘ 2460) ύψους περίπου 33 εκ. είναι κατασκευασμένη από λευκό λεπτόκοκκο μάρμαρο, πιθανώς πεντελικό και προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Αναφέρεται ότι βρέθηκε στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου τον Μάιο του 1957.
Είναι μια ακέραιη και σχετικά καλά διατηρημένη κεφαλή με λίγα σπασίματα στην άκρη της μύτης, στο μουστάκι και στους βοστρύχους. Ο εικονιζόμενος είναι ένας ώριμος άνδρας με πλούσια μαλλιά και μακρύ γένι, με σχετικά επίπεδη επιφάνεια προσώπου, μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια και στοχαστικό, κάπως μελαγχολικό βλέμμα, στοιχεία που τον κατατάσσουν σε μία σειρά πορτρέτων με κλασικά πρότυπα, όπως το πορτρέτο του Πλάτωνα και, εμφανώς, στην κατηγορία των «φιλοσόφων».
Τυπολογικά, ανακαλεί πορτρέτα του Μάρκου Αυρηλίου, κυρίως, αυτά του «τρίτου τύπου» (160 ή 161 μ.Χ.), πράγμα που αιτιολογεί την παραπάνω χρονολόγηση, ενώ, στιλιστικά, ανήκει στην εποχή των Αντωνίνων και στα προϊόντα της αττικής παραγωγής. Η σύγκριση της κεφαλής μ’ένα πορτρέτο του Μάρκου Αυρηλίου στο Λούβρο την τοποθετεί χρονολογικά στα 160-180 μ.Χ. Για τον προσδιορισμό του εργαστηρίου κατασκευής, που είναι αττικό, ενδεικτική είναι η τεχνοτροπική συγγένεια του συγκεκριμένου πορτρέτου με μία κεφαλή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (αρ. ευρετ. 403), η οποία είναι σύγχρονη του πορτρέτου.
Με βάση στοιχεία όπως, η μετωπικότητα, η αττική προέλευση και η στενή σχέση με ανάλογα πορτρέτα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κεφαλή προέρχεται από ερμαϊκή στήλη. Ανήκε μάλλον σε επιτύμβιο μνημείο, κυρίως λόγω της θέσης εύρεσής της κοντά στο ανατολικό τείχος, οπότε σχετίζεται περισσότερο με το ανατολικό νεκροταφείο παρά με δημόσια κτήρια.
Μπορείτε να δείτε το έκθεμα στη μόνιμη έκθεση, «Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις» Αίθουσα 3