Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020
Διάλεξη του Γιώργου Κυριακόπουλου, ερευνητή νεώτερης ελληνικής κεραμικής, με τίτλο "Στην αγγειοπλαστική μητρόπολη του Αιγαίου: Οι τσουκαλάδες και οι σταμνάδες της Σίφνου".
Περίληψη
Με εμβληματικά προϊόντα της τη στάμνα του νερού και το δίπυρο τσουκάλι, η Σίφνος αποτέλεσε σημείο αναφοράς της βιοτεχνικής παραγωγής χρηστικών κεραμικών επί δύο, τουλάχιστον, αιώνες.
Στην ομιλία θα αναλυθούν τα στοιχεία που συντέλεσαν στην ανάδειξη της Σίφνου σε «μητρόπολη» της κεραμικής του Αιγαίου. Με τη βοήθεια ενός πλούσιου εποπτικού υλικού, αρχειακές φωτογραφίες και σημερινά βίντεο, θα εξεταστούν όλες οι φάσεις της παραγωγής μερικών πολύ γνωστών αγγείων και θα απαντηθούν ερωτήματα και απορίες.
12 Φεβρουαρίου 2020
Διάλεξη της Βασιλικής Μισαηλίδου, δρ αρχαιολόγου, επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων, με τίτλο "Ο προκασσάνδρειος οικισμός της Πυλαίας. Μια απρόσμενη ανακάλυψη με αφορμή το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης".
15 Ιανουαρίου 2020
Διάλεξη της Katja Sporn, Διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, με τίτλο «Ιερό Καλαποδίου Φθιώτιδας. Νέες έρευνες και προοπτικές».
11 Δεκεμβρίου 2019
Διάλεξη του Δημητρίου Αθανασούλη, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τίτλο «Οι μεταμορφώσεις ενός μνημείου: η Επισκοπή Σικίνου».
13 Νοεμβρίου 2019 (Η διάλεξη αναβλήθηκε)
Διάλεξη της Κωνσταντίνας Καλλιντζή, Εφόρου Αρχαιοτήτων Ξάνθης με τίτλο «Ο γεωγραφικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την παρακμή των Αβδήρων».
9 Οκτωβρίου 2019
Διάλεξη του François de Callataÿ, επικεφαλής επιμελητή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου, Καθηγητή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Διευθυντή Σπουδών στην École Pratique des Hautes Études Παρίσι, Σορβόννη με τίτλο «Οι χρυσές κοπές του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ταχεία παραγωγή, άμεση αποθησαύριση»