Αναστασία Γκαδόλου

Γενική Διευθύντρια ΑΜΘ
T: 2313 310256

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1969. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Leicester στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο ίδιο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα. Πρόσφατα 2022 απέκτησε και δεύτερο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στη θεματική: Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη. Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κοινωνία, (διακρατικό, δια τμηματικό πρόγραμμα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 Πάνθεον Σορβόννη).

Από το 1993 εργάζεται ως μόνιμη υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε ειδική διαγωνιστική διαδικασία (ΣΤ’ ΕΠΚΑ, Θ΄ΕΠΚΑ, Δ/νση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).  Στη διάρκεια της δεκάχρονης θητείας της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετείχε στην επανέκθεση της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας και στην έκθεση για πρώτη φορά της Συλλογής Βλαστού-Σερπιέρη. Επίσης συμμετείχε στις επιστημονικές ομάδες και στις ομάδες εργασίας των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώθηκαν στο Μουσείο αλλά και σε ξένα Μουσεία στη διάρκεια των ετών 2004-2013. Από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2023 προΐστατο του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Κατά το παραπάνω διάστημα άσκησε καθήκοντα αναπληρώτριας Δ/ντριας, εισηγήθηκε πλήθος θεμάτων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπήρξε μέλος διυπουργικών επιτροπών για θέματα πολιτισμού και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Είναι τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτίου Αιγαίου από το 2022.

Έχει διενεργήσει σωστικές ανασκαφές στην Αχαΐα και τη Βοιωτία. Από το 2005 συμμετέχει στην ανασκαφή, μελέτη και δημοσίευση της ανασκαφής του Ιερού των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων του Ελικωνίου Ποσειδώνα στην Αχαΐα.

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες (Η Αχαΐα στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Κεραμεική παραγωγή και έθιμα ταφής. Δημοσιεύματα Αρχαιολογικού Δελτίου αρ. 101,  Αθήνα 2008 και Thapsos class pottery reconsidered. Workshop or pottery style? The case of Achaia in the northern Peloponnese. Οxford BAR 2279, 2011) καθώς και έναν αριθμό επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την κεραμεική παραγωγή, ιστορία και αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων της Αχαΐας. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας (Οξφόρδη, Κάρντιφ), Γαλλίας (Aix en Provence, Paris 1 Pantheon Sorbonne), Ιταλίας (Νάπολη, Ρώμη, Μεσσίνα).